StoryEditor

Američania si signály nevšímajú. Trhy ale áno (komentár dňa)

21.05.2015, 00:00


Dnešný zápis z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky bude ďalším čriepkom do mozaiky očakávania rastu úrokových sadzieb v USA. Fed sa v posledných mesiacoch takmer nevyjadroval k horším makrodátam, ktoré z americkej ekonomiky prichádzali. Stále neberie, až na zopár poznámok členov FOMC, horšie makrodáta do úvahy a vyčkáva. Naopak trhy možný problém s rastom americkej ekonomiky vnímajú a diskontujú možné oneskorenie rastu sadzieb do cien finančných aktív.

Na grafe nižšie sú znázornené aktuálne očakávania na jednotlivé zasadnutia Fedu v tomto roku z pohľadu výšky úrokových sadzieb. Dáta sú získaná na základe implikovanej pravdepodobnosti z futures na americké úrokovej sadzby. Z grafu je zrejmé, že zvýšenie Fed Funds Rate zo súčasných 0,25% na 0,5% trh na júnovom zasadnutí nečaká. Podstatné zvýšenie na pätinovú pravdepodobnosť rastu sadzieb na 0,5% prichádza až v septembri. S pribúdajúcimi mesiacmi do konca roka rastie pravdepodobnosť sadzby 0,5% a tiež 0,75% a marginálna časť trhu dokonca pripúšťa možnosť rastu sadzieb na 1% na decembrovom zasadnutí. Naopak pravdepodobnosť intervalu 0% - 0,25% postupne klesá.

Aktuálna pravdepodobnosť výšky sadzieb na jednotlivých zasadnutiach Fedu do konca roka

Zaujímavý je tiež graf zmeny nálady k jednotlivým sadzbám, ak porovnáme aktuálnu náladu so situáciou pred mesiacom a pol rokom, a to vzhľadom k exponovanému júnovému a septembrovému zasadnutiu Fedu. Na grafe júnového zasadnutia je zrejmý postupný ústup od očakávaného rastu sadzieb. Situácia pred pol rokom vyznievala pre rast sadzieb ďaleko priaznivejšie ako dnes. Určitá minimálna pravdepodobnosť bola dávaná aj scenáru, že už v júni by mohli sadzby vystúpiť na 1%!

Pravdepodobnosť vyššej sadzby na júnovom zasadnutí


Podobne vyznieva tiež graf očakávaní na septembrovom zasadnutí. Rast úrokových sadzieb je v súčasnosti najmenej pravdepodobný v porovnaní so situáciou pred mesiacom a pol rokom. Aktuálne stávky hovoria len o pätinovej pravdepodobnosti rastu sadzieb na septembrovom zasadnutí.

Pravdepodobnosť vyššej sadzby na septembrovom zasadnutí

Znižovanie stávok na rast sadzieb zatiaľ nemá podporu v zmene rétoriky Fedu, ktorý počíta s rýchlejším rastom sadzieb. Môžeme sa ich ale čiastočne dočkať zo stredajšej zápisnice z posledného zasadnutia Fedu. Do kurzu amerického dolára sa už pochybnosti o skorom raste sadzieb premietli, čo sa dá dobre pozorovať na poslednom poklese USD na hlavných menových pároch alebo na páde Dollar Indexu. Fed má muníciu stopnúť súčasnú pozitívnu korekciu dolára, ak by nejaké problémy pripustil. To však nie je vôbec isté, pretože stále môže vyčkávať na ďalšie makrodáta a s komentárom prísť až na júnovom zasadnutí (17. júna). Ak sa ani po dnešnej správe nič nezmení, americký dolár bude mať dobrý dôvod navyše pokračovať s korekciou predchádzajúcich strát.

Komentár bol zverejnený na webe Xpuls.cz.

01 - Modified: 2007-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 02 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-11 13:53:50 - Feat.: - Title: Zníži prvý Fed či ECB? 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:01