StoryEditor

Komentár: Obamacare zlyhalo. Úplne

16.11.2013, 23:00
Prečítajte si týždenný komentár Filipa Vačka.

Obamacare a americké štatistiky
Tento týždeň sa opäť niesol v ukážkach zlyhania reformy amerického zdravotníctva. Na superdrahú no nefunkčnú stránku Obamacare sa v prvý deň prihlásilo len šesť ľudí. Nové čísla ukazujú, že aj za celý október sa do nového systému zapojilo len 50-tisíc ľudí. Americká vláda pritom čakala, že sa v októbri do Obamacare prihlási až pol milióna ľudí. To sa však ukázalo ako absolútne nereálne.

Okrem zlyhania Obamacare by sa malo americkej ekonomike dariť. Teda aspoň na papieri. Akciový trh je blízko rekordných hodnôt, HDP je na najvyššej hodnote v histórii a rovnako tak zisky firiem. Bežní ľudia však veľkú prosperitu nezažívajú. Nezamestnanosť síce mala klesnúť z desať percent v roku 2009 na aktuálnych 7,3 percenta, no to je len jedna strana mince. Len 58,3 percenta Američanov v produktívnom veku malo v októbri zamestnanie. To je najnižšia úroveň od roku 2000, keď zamestnanosť dosiahla výšku 58,2 percenta. Zdanlivé zníženie nezamestnanosti je tak skôr hrou so štatistikami ako znakom obnovy ekonomiky.

Čo je nové u socialistov
Pozitívnejšie správy prišli tento týždeň z Číny. Dôvodom bolo zasadnutie čínskej vlády, ktoré malo byť „historické“ a „najdôležitejšie vôbec“. Čínska vláda si do budúcnosti dala viaceré záväzky, ktorých cieľom je najmä zvýšiť ekonomickú slobodu. Ide napríklad o urýchlenie rozvoja zón voľného obchodu alebo o odstraňovanie trhových bariér. Úloha trhu pri prerozdeľovaní zdrojov v ekonomike sa navyše má zmeniť zo „základnej“ na „rozhodujúcu“. Sklamaním však zostáva prístup čínskej vlády k štátnym podnikom. Tie majú mať aj naďalej významnú úlohu v ekonomike, čo obmedzí možnosti zdravého rastu.

Socialistická ideológia zažila menej úspechov vo Venezuele. Po minulotýždňovom obsadení predajní s elektronikou s cieľom zaistiť „spravodlivé ceny“ prezident Maduro odhalil, ako to chce dosiahnuť. Armádou. Aj zvyšky podnikania a dobrovoľnej spolupráce tak vo Venezuele nahrádza hrubá sila ozbrojených zložiek. Podľa Madura to však bola jediná možnosť, ako ochrániť občanov pred „barbarskými a kapitalistickými parazitmi“. Mimochodom, za vysoké ceny v obchodoch nemôžu „kapitalistickí paraziti“, ale masívna vládna inflácia.

Príliš produktívne Nemecko
Zaistenie prosperity zvýšením daní v EÚ zrejme nefunguje, a tak si problémové krajiny museli nájsť obetného baránka. Ako tomu bolo mnohokrát v minulosti, aj teraz sa ním stalo Nemecko. Za zlé ekonomické výsledky krajín eurozóny vraj môže práve jeho politika. Nemecko totiž dosahuje obchodný prebytok vo výške 6 percent HDP. „Problémový“ prebytok tak okamžite začala vyšetrovať Európska komisia. Výsledky tejto „hĺbkovej kontroly“ budú známe na jar.

Mimochodom, je dobré pripomenúť, že až 40 percent nemeckého exportu sa spolieha na okamžitý import tovarov z krajín EÚ. Nemecký export tak ťahá aj export ostatných krajín EÚ. V Nemecku sa však už čoskoro do vlády dostane ľavica. Tá má záujem zaviesť celoštátnu minimálnu mzdu, ako aj ďalšie „sociálne istoty“ pre občanov. Možno tak stačí nejaký čas počkať a „problém“ s vysokým exportom Nemecka sa vyrieši aj sám. Populistickí politici v EÚ budú jasať, no ekonomika na tom pravdepodobne tak dobre nebude. Už teraz dosahuje rast v eurozóne miniatúrnych 0,1percenta HDP. Je dobré pripomenúť, že tento rast je navyše umelo poháňaný masívnym zadlžovaním a nalievaním lacných peňazí do ekonomiky.

Opustí Veľká Británia EÚ?
Zatiaľ čo Nemecko znáša hrozbu trestov za svoju vysokú produktivitu, iné krajiny toľko trpezlivosti nemajú. Vo Veľkej Británii sa chystá referendum, ktoré by sa malo podľa vlády uskutočniť v roku 2017. Podľa niektorých je to príliš neskoro, a tak je možné, že sa Británia dočká referenda ešte skôr.

Nateraz sú Briti v otázke vystúpenia z EÚ rovnomerne rozdelení. Podľa nedávnych prieskumov by 39% z nich chcelo za súčasných podmienok z EÚ vystúpiť a 39 percent by chcelo v EÚ zostať. Olej do ohňa však prilievajú nové problémy s členstvom v EÚ, ktoré môžu tento nerozhodný stav zvrátiť. Bývalý britský minister vnútra Jack Straw tento týždeň upozornil na prílev veľkého množstva imigrantov do EÚ z krajín východnej Európy. Títo imigranti by nemuseli byť problémom, no podľa EÚ im členské krajiny nemôžu upierať ich „právo“ na sociálne dávky. Podľa EÚ by išlo o narušenie voľného pohybu osôb, jedného zo základných pilierov EÚ. Európskej únii sa však ľahko môže stať, že za „ochranu“ voľného pohybu osôb príde o voľný pohyb osôb s Veľkou Britániou úplne.

Filip Vačko, upner.com

01 - Modified: 2005-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meškáme v legislatíve
01 - Modified: 2024-04-16 06:50:34 - Feat.: - Title: Čínska ekonomika rástla rýchlejšie, ako sa čakalo. Pomohli vládne stimuly 02 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 03 - Modified: 2024-04-11 10:48:52 - Feat.: - Title: Ázijská rozvojová banka: Čína zostane aj napriek svojmu spomaleniu hlavným motorom svetového rastu 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 05 - Modified: 2024-04-11 06:06:57 - Feat.: - Title: Inflácia v Číne sa v marci prudko spomalila, tlak na vládnu politiku sa kvôli stimulom zvyšuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:50