StoryEditor

Čína varuje zabijaka libry Sorosa, aby nešpekuloval (komentár)

26.01.2016, 09:55

Sedemdesiatšesťročný zabijak britskej libry George Soros si evidentne užíva aktívny dôchodok. Momentálne je dosť možno hlavným nepriateľom Číny, lebo tá ho varovala, aby sa nepokúšal potopiť jej menu.

Sám Soros sa vraj nechal počuť, že špekuluje proti S&P500, ekonomikám produkujúcim ropu a ázijským menám. Ak je pravda, čo naznačuje agentúra Reuters, resp. pred čím varujú čínske štátne noviny - teda, že hedgeové fondy špekulujú proti čínskemu jüanu, resp. hongkonskému - tak problémy čínskej ekonomiky a finančných trhov dostávajú novú dimenziu.

Otázka teda znie, môže nejaký špekulant položiť (quasi) fixný kurz meny krajiny, ktorá disponuje devízovými rezervami vo výške 3,3 bilióna amerických dolárov? Ťažko si predstaviť, že Číne alebo Hongkongu, ktorý ustál aj finančnú krízu v roku 1997, došli devízové ​​rezervy. Avšak, práve Soros, ktorý položil britskú libru či malajský ringgitom vie, že obrana meny nie je len o devízových rezervách.

Pokiaľ sa ekonomika s fixným kurzom bráni špekulatívnemu útoku a odlivu krátkodobého kapitálu z krajiny tým, že centrálna banka predáva devízové ​​rezervy, dochádza fakticky ku kvantitatívnemu uťahovaniu, resp. k menovej kontrakcii a krátkodobé úrokové sadzby majú tendenciu rásť. A to presne sa dialo vo Veľkej Británii v roku 1992, v Malajzii v roku 1997 a začína sa diať aj dnes v Číne a Hongkongu.

A tak ak krajina s fixným kurzom disponuje vysokými devízovými rezervami a jej dlhy sú prevažne v mene domácej (čo je prípad Číny) je na tvorcoch hospodárskej politiky, aby zvážili, či je pre ekonomiku ľahšie ustáť špekulatívny útok a vydržať nepriaznivý tlak na ekonomiku skrze vysoké úrokové sadzby či opustiť fixný kurz, nechať menu depreciovat a mať zároveň možnosť nastaviť nižšie úrokové sadzby.

Celkovo potom celá epizóda so špekuláciami proti jüanu a HKK ukazuje na to, ako fatálnou chybou bolo zaradiť čínsku menu medzi rezervné meny MMF. Tým vznikol tlak na liberalizáciu kapitálového účtu platobnej bilancie a Čína stratila kontrolu nad svojou menovou politikou, keďže jej v podstate riadi odliv a príliv kapitálu. Pokiaľ bude chcieť získať späť kontrolu nad svojou menovou politikou, tak buď musí jüan nechať voľne plávať a pripustiť jeho výrazne znižovanie hodnoty alebo odhodiť štatút rezervnej meny MMF a zaviesť späť tvrdé devízové kontroly.

Región - forex

Zlotý s forintom včera oslabovali, avšak straty voči euru neboli výrazné.

Dnes je v centre pozornosti zasadnutie maďarskej centrálnej banky a v Poľsku zverejnenie predbežného odhadu rastu poľskej ekonomiky za rok 2015. Očakávame, že banková rada MNB svoju politiku nezmení a zdôrazní vonkajšie riziká. Podľa nášho názoru by MNB mohla znížiť úrokové sadzby (v máji či júni) len ak by sa menový pár EUR/HUF prepadol pod hladinu 305.

Čo sa týka druhej udalosti, tak očakávame veľmi podobný výsledok ako trh (3,5-3,6% ). Fundamenty poľskej ekonomiky sú dobré a v tomto roku by mohol podľa nás rast HDP zrýchliť na 3,8 percenta. Dobrá ekonomická situácia by postupne mala prevážiť negatívne politické faktory a nahrávať posilneniu zlotého v priebehu tohto roka.

Dlhopisy

Desaťročný americký výnos včera kvôli slabým výkonom akcií a ropy znovu zľahka poklesol (o 3 bps) - stále sa však drží nad hranicou 2 percent. Pred stredajším výsledkom Fedu však pohyby nie sú nijak výrazné a to ani v eurozóne, kde išli desaťročné výnosy nahor o 2 bps. Fed podľa nášho názoru nastavenia politiky nezmení, ale prešijú sprievodný komentár do holubíc šiat. To môže držať kratší koniec americkej krivky na existujúcich úrovniach, zatiaľ čo dlhšie výnosy by mohli vo finále ľahko vzrásť.

Komodity

Cena ropy Brent sa nad 30 USD/barel ohriala len krátko a po včerajšom prudkom prepade dnes ráno opäť klesá a dostáva sa pod túto hranicu. Rope zrejme neprospeli správy o novom rekorde produkcie v Iraku (a jej plánovanom ďalšom zvyšovaní). Výraznejší vplyv však podľa nás majú ďalšie ťažkosti v Číne, kde sa dnes ráno opäť prudko prepadajú ceny akcií.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2008-01-18 16:15:55 - Feat.: 0 - Title: Poslanci o nedôvere Ficovi v pondelok opäť večer
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:06