StoryEditor

Silná libra má problém. Politiku (komentár dňa)

04.03.2015, 23:00

Ekonomike Spojeného kráľovstva (UK) sa v poslednom období darilo. HDP ostrovného kráľovstva v roku 2014 vzrástol o 2,6% a pozitívne sa vyvíjal aj trh práce. Ekonomika UK za posledný rok dokázala vytvoriť viac ako 380 tisíc nových pracovných miest (t. j. tempo nevídané od roku 1998) a miera nezamestnanosti sa ku koncu roka 2014 medziročne znížila o 1,5 percentného bodu až na 5,7%. Prevažne priaznivý vývoj makroekonomických fundamentov UK má za následok priblíženie očakávaného termínu rastu úrokových sadzieb Bank of England (aktuálne sa prvé zvýšenie sadzieb očakáva v závere tohto roku). Uvedené faktory sa adekvátne odrážajú aj v posilňovaní britskej libry (GBP). Voči košu mien hlavných obchodných partnerov UK je libra aktuálne najsilnejšia od októbra 2008 (pozri priložený graf). Od svojho krízového dna je dnes libra silnejšia o 24%.

Graf: Vývoj kurzu GBP voči váženému košu mien hlavných obchodných partnerov UK

Zdroj: Thomson Reuters

Silný rastový trend GBP sa však môže už čoskoro obrátiť, prípadne aspoň pozastaviť. Dôvodom sú májové parlamentné voľby. V stávke je toho tentoraz naozaj dosť. V prípade víťazstva aktuálne opozičných Labouristov sa niektorí investori obávajú zhoršenia hospodárenia verejnej správy, či rastu daňového zaťaženia a regulácie finančného sektora. Aktuálny premiér David Cameron naopak prisľúbil, že v prípade zisku parlamentnej väčšiny pre jeho Konzervatívnu stranu najneskôr do dvoch rokov vypíše referendum o vystúpení UK z Európskej únie. Zrejme sa zhodneme, že vystúpenie z EÚ by bolo (prinajmenšom z ekonomického hľadiska) výrazný krok späť. Aktuálne prieskumy tesne favorizujú Labouristov, ich náskok sa však postupne stenčuje.

Uvedené alternatívy, kedy ani jedna nemôže byť pre bežného investora preferovaná, sa premietajú do rastúcej nervozity ohľadom ďalšieho cenového vývoja librových aktív. Opčné trhy už aktuálne počítajú s výrazným rastom volatility okolo dátumu májových volieb. Napríklad, ukazovateľ implikovanej (očakávanej) volatility pre menové opcie na pár GBPUSD aktuálne vykazuje výrazne odlišné ocenenie rizika pre opcie s dvoj- a trojmesačnou expiráciou (7,6% vs. 9,2%, voľby budú 7. mája, t. j. takmer presne o tri mesiace), podobné skoky sú aj na ostatných librových pároch. Politická neistota jednoducho znamená zvýšené náklady hedgingu, prípadne vyššie potenciálne zisky alebo straty pre špekulantov.

V skutočnosti by ale májové voľby pre Britániu nemali znamenať výraznejšie politické, alebo ekonomické zemetrasenie. Oficiálnym programom Labouristov je vyrovnaný rozpočet (konzervatívci to napriek sľubom nedokázali), teda nič na spôsob gréckej Syrizy. V prieskumoch verejnej mienky sa deklarovaná podpora vystúpenia krajiny z EÚ aktuálne pohybuje okolo 25%. Je teda výrazne nižšia ako v roku 2013, kedy konzervatívci dali sľub o vypísaní referenda, aj keď podstatná časť priaznivcov zotrvania ostrovného kráľovstva v EU požaduje vyrokovanie zmenených podmienok členstva UK v EÚ. V každom prípade bude v najbližších týždňoch pri librových investíciách na mieste zvýšená obozretnosť.

01 - Modified: 2007-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo stavby Veľkej pyramídy je odhalené
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:24