StoryEditor

Vďaka, január. Kvôli tebe sme prišli o dvojročné zisky (komentár)

25.01.2016, 13:10
  • dvojročné zisky zmizli len behom troch týždňov
  • ľudia sa obávajú Číny až príliš
  • dôraz by sa mal klásť na divergenciu centrálnych bank
  • zotavenie trhov si vyžaduje slabší americký dolár

“Obchod, ktorý nerobí nič iné ako peniaze, je chudobným druhom podnikania” – Henry Ford

Máme za sebou začiatok nového roka, aký sme ešte nezažili. V priebehu troch týždňov sme stratili všetky zisky akciových trhov z rokov 2014 do 2015.

Nižšie uvedená tabuľka zobrazuje svetový index MSCI, index rozvíjajúcich sa trhov MSCI a európsky index MSCI. Rovnaký obrázok platí aj pre krajiny USA, Japnsko a Čínu. Ak je otázkou, či sme zažili zbytočné dva roky podľa pravidla “menej a dlhšie”, tak odpoveďou je, že určite áno.

Za tri týždne v roku 2016 sme stratili všetky zisky z rokov 2014 a 2015.

Taliansko sa medzičasom dostalo na pokraj novej bankovej krízy. Portugalská vláda sa zase chystá zničiť všetky zisky vytvorené počas posledných piatich rokov a Veľká Británia sa tlačí k únikovým dverám vedúcim z Európskej únie. K tomu všetkému treba pridať závažné politické problémy týkajúce sa prisťahovalcov, americké voľby, kde každý so zdravým rozumom vidí, že USA smerujú od zlého po hrozné, a na záver Stredný východ, ktorý sa rúca pod vplyvom nízkych cien ropy.

Čína ako obetný baránok

Áno, štart tohto roka bol náročný. Čína je jednoducho len obetným baránkom. Ak je niekto prekvapený zo spomalenia rastu Číny, mal by si nechať vrátiť svoj poplatok za vysokú školu.

Ak chcete vysvetliť mechanizmus súčasnej korekcie, ktorá teraz vstupuje do medvedej fázy, pozrite si môj nasledujúci obrázok. Predstavujem tri kľúčové faktory trhov.

Poznámka: Rýchlosť a os cyklusu je americký dolár (Vyššia cena dolára = nižšia rýchlosť a naopak).

Existujú tri hlavné hnacie sily trhov:

Cyklus zvyšovania úrokových sadzieb FEDom

FED je dominantnou centrálnou bankou sveta, ktorá diktuje absolútny smer vývoja globálnych sadzieb. Zvyšovanie úrokových mier v decembri prišlo po veľkom náraste nákladov na financovanie pre firemný a súkromný sektor. Teraz sú politické sadzby (centrálnych bánk) a trhové sadzby v súlade, a predpokladá sa že budú ďalej stúpať.

Ak sa záujem trhov znova vráti k FEDu a jeho cyklu zvyšovania úrokov, začne sa hra s názvom „kto uhne skôr“. Bude FED cúvať a trh sa pohybovať smerom hore?

Ceny ropy

Všetko, čo robíme má vplyv na spotrebu elektriny a hlavným generátorom elektrickej energie a rovnako palív v autách je ropa. Vstupné náklady v podobe ceny ropy sú teda kľúčovým faktorom pre reálne mzdy a skutočnú spotrebu.

Ropa negatívne ovplyvnila cenu peňazí a rast trhov na celom svete. Cena peňazí je totiž ovplyvnená skutočnosťou, že existuje menej peňazí v zásobách. Blízky východ a všetci výrobcovia komodít už tak nemajú prebytky bežných účtov, a preto majú menej peňazí na investície do amerických a európskych trhov s dlhopismi. Tento fakt zvyšuje cenu peňazí a akademické štúdie ukázali, že čisté zníženie výnosu z týchto „roztápajúcich sa peňazí“ je zhruba 100 bázických bodov.

Ďalším faktorom je to, že rastové impulzy z krajín produkujúcich ropu alebo iné komodity, boli kvôli menším príjmom negatívne. Klesol totiž dopyt týchto krajín po kapitálových statkoch a službách.

No cena ropy a energií môže byť i prorastovým faktorom. Európa by tak napríklad tento rok mala pocítiť plný pozitívny impulz z nižších cien energií. Ako čistý energetický dovozca sa totiž zvyšuje jej disponibilný príjem, či už úrovni spotrebiteľov, tak i výrobcov. Pre Európsku centrálnu banku preto bude náročné pokračovať s tlačením peňazí počas celého roka 2016.

Na druhej strane by sme mali mať na pamäti, že ECB stále zaostáva za skutočným svetom (nezabúdajme na začiatok roka 2014, keď Mario Draghi poprel akékoľvek náznaky deflácie). Oneskorenie reakcie ECB spôsobilo, že tá dnes reaguje agresívne, a svojimi krokmi ignoruje pozitívne vplyvy cien importovaných energií a celkové uzdravovanie sa spotrebiteľského a podnikateľského sektora v Európe.

Čína

Klesajúci rast HDP Číny nie je žiadnym prekvapením!

Západ pokračuje v analyzovaní Číny na základe bilančných predpokladoch, čo vytvára závažné nesprávne závery. Má čína problémy? Rozhodne! Zažije Čína ťažké prístátie? Možno, ale i to je nepravdepodobné. Bude to teda mäkké pristátie? Nie, to je tiež nepravdepodobné.

Avšak bude skôr mať „dlhé pristávanie“. Znamená to, že Čína má dostatok súkromných úspor, aby hra pokračovala ďalej. Sú tu výhody plynúce z novej hodvábnej cesty, internacionalizácie RMB a AIIB banky. Takto kolaps rozhodne nevyzerá. Čína štrukturálne spomaľuje, avšak čínsky turisti minú tento rok v zahraničí 275 milárd dolárov a to predstavuje export a teda aj peniaze.

Zaujímavé je, ako trhy využívajú Čínu ako výhovorku. Najlepšie to je vidieť v prieskume spoločnosti BAML:

Vidno teda, že hoci od posledného prieskumu v novembri 2015, zvýšil FED úrokové miery, trh napriek tomu zameral svoju pozornosť mimo FEDu, smerom na Čínu.

V novembri považovalo 59 percent opýtaných FED za najväčšiu makro tému, no dnes je to len menej ako 23 percent. Čína sa medzitým posunula opačným smerom z 27 percent na 66 percent.

Záver

Trh sa aj naďalej zameriava len na jedno riziko v čase. Rok 2016 je doteraz najmä o Číne, avšak „jediným“ skutočným záujmom by mal byť rozdiel medzi predpoveďami počtu cyklov zvyšovania úrokov FEDu (3 až 4 zvýšenia) a predpoveďami trhu (1,7 zvýšenia). Priebeh tohto vývoja určí ďalšie smerovanie globálnej makroekonomiky.

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Indovia uprednostnili Maďarsko
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:23