StoryEditor

Až príliš mnoho dôvodov pre akciový pokles

17.03.2014, 10:21

Negatívny týždeň majú za sebou predovšetkým akciové trhy po celom svete. V jeho úvode boli americké akcie ešte celkom stabilné, v utorok sa SPX dokonca pokúšal vytvoriť nové historické maximá, no od tohto momentu až do konca týždňa sa nieslo obchodovanie na svetových finančných trhoch v jasnom risk off štýle. Výsledkom toho bolo, že Dow Jones klesal 5 dní v rade, NASDAQ má za sebou najhorší týždeň za 9 posledných mesiacov a SPX sa dostal späť do červených čísel, čo sa týka výkonnosti v aktuálnom roku.

Nemecký DAX sa dostal takmer na 200 dňový kĺzavý priemer a len náhodou uzavrel v piatok v zisku po tom, čo Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko nemá v úmysle využiť svoje vojská v okolí ukrajinskej hranice na inváziu, no tomu sa dá asi len ťažko uveriť. Ťažké časy majú za sebou aj ázijské trhy. Jeden príklad hovorí za všetko, a síce vývoj japonského Nikkei, ktorý stratil už 2000 bodov zo svojich maxím na prelome rokov a len v piatkovej seanse si medvede ukrojili ďalších 500 bodov, čo je -3.3 v percentuálnom vyjadrení. Za všetkým negatívnym sentimentom stojí hneď niekoľko fundamentálnych faktorov. Čínska ekonomika naďalej spomaľuje a šok spôsobil už aj zahraničný obchod krajiny.

Obchodná bilancia sa dostala po skoro roku do deficitu takmer 23 miliárd USD, skolaboval vývoz poklesom o 18 percent, spomalila sa inflácia z 2.5 na 2 percentá, sklamala priemyselná produkcia, no a v Číne sme boli svedkami viacerých defaultov korporátnych dlhopisov. Nahlas sa hovorí už aj o obrovskej úverovej (kreditnej) bubline, ktorá tiká na trhu ako jedna veľká časovaná bomba. Čínske bankové aktíva sa od roku 2009 už viac než zdvojnásobili, a to na 25 biliónov dolárov. Toto číslo je až skoro dvakrát vyššie ak v USA. Ročný prírastok je na úrovni 3.5 bilióna USD, alebo inak povedané objem približne štyroch súbežných QE fungujúcich v Spojených štátoch.

Akékoľvek zníženie tohto toku má a bude mať za následok spomaľovanie čínskeho hospodárstva, a tým vplyv na globálnu stabilitu. Až doteraz boli korporátne defaulty v Číne zakázané, nikto sa nezaujímal, kde sa skrýva výkonnosť firiem a ekonomiky, no a teraz, keď začali byť defauly dokonca podporované, začínajú všetci upierať pohľady na temnú stránku tejto výkonnosti. Pády čínskych firiem a spomalenie krajiny ťahajú nadol aj cenu priemyselnej medi, ktorá zaznamenala najväčší dvojtýždňový pokles za 30 mesiacov, a to samozrejme tlačí nadol aj ocenenie globálnych akciových trhov. Ďalším fundamentom bolo neustále napätie u našich východných susedov.

Ruské vojská začali obliehať ukrajinskú hranicu, blížilo sa víkendové referendum na Kryme a prichádzali tiež poplašné správy, ako napríklad tá o ostreľovaní ukrajinského pozorovacieho lietadla. Ako alternatíva investorov k akciovému poklesu slúžili už tradične viaceré bezpečné útočiská. Rástla cena zlata, US dlhopisov, posilňoval japonský jen a švajčiarsky frank. Zlato sa posunulo už nad 1380 dolárov a po tom, čo 50MA prekrížil 100MA je už blízko aj tzv. golden cross, kedy sa dostane už aj nad 200MA, čo by mohol byť len ďalší býčí signál.

Na forexe sa USDJPY do utorka držal ešte nad 103, ale ako safe haven posilnil jen do konca týždňa až na 101.30 (cca +2 percentá), čo samozrejme nevonia japonským exportérom. Eurodolár bol najvolatilnejší vo štvrtok, kedy rástol nad 1.396, ale po slovách Draghiho o pláne ECB oslabovať euro sa prepadol o 1 celú figúru na 1.386. Po nečakanom piatkovom poklese spotrebiteľskej dôvery v USA sa však euro dokázalo vrátiť nad 1.39. Vývojom z podnikových akcií zaujali tento krát dve spoločnosti z Nemecka. Prvou je K+S, ktorej EBIT za rok 2013 klesol o 18 percent oproti roku predchádzajúcemu, navyše okresali dividendu o 82 percent na len 0.25 EUR/akcia, a tak akcie stratili až 12 percent.

Analytici a aj vedenie spoločnosti navyše v roku 2014 predpovedajú ďalší výrazný prepad zisku a tržieb. Nájsť zaujímavo rastúce akcie bolo v minulom týždni problematické, ale podarilo sa. Týždenný zisk na úrovni 4.85 percenta zaznamenala Lufthansa. Druhý najväčší letecký prepravca v Európe samozrejme využil minulotýždňový pokles cien ropy, navyše sa spoločnosť vrátila k výplate dividendy (42 centov) a potvrdila cieľ do 2 rokov až strojnásobiť prevádzkový zisk.

V nadchádzajúcich dňoch očakávame: CPI v eurozóne, USA a Kanade, ZEW ekonomický sentiment z eurozóny a Nemecka, stavebné povolenia, novozačaté stavby domov a predaje nových domov v USA, zasadnutie Bank of England, nezamestnanosť z UK, príhovor guvernéra Bank of Japan Kurodu, no a hlavnou udalosťou bude zaiste tlačová konferencia FOMC a rozhodnutie Fedu o sadzbách a objeme QE. Nezabúdajme ani na Ukrajinu a reakciu trhov na výsledky, reps. dôsledky referenda na Kryme.

01 - Modified: 2006-03-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna prelomila ďalšiu hranicu
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:18