StoryEditor

VŠMU môže ísť do bankrotu

16.08.2004, 00:00
Zákon o konkurze a vyrovnaní sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štátna rozpočtová organizácia, štátna príspevková organizácia, zdravotná poisťovňa zriadená osobitným predpisom a zdravotná poisťovňa zriadená podľa osobitného predpisu a obec.

Zákon o konkurze a vyrovnaní sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štátna rozpočtová organizácia, štátna príspevková organizácia, zdravotná poisťovňa zriadená osobitným predpisom a zdravotná poisťovňa zriadená podľa osobitného predpisu a obec. Štátne rozpočtové organizácie sú pritom právnické osoby štátu, ktoré sú svojimi príjmami a výdavkami napojené na štátny rozpočet. Hospodária samostatne podľa schválených rozpočtov s prostriedkami, ktoré im určí ústredný orgán v rámci svojho rozpočtu.
Verejná vysoká škola, ktorou je aj Vysoká škola múzických umení, patrí medzi osobitné subjekty, zriaďované na základe zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, nie je teda ani rozpočtovou ani príspevkovou organizáciou. Do 1. apríla 2002 sa podľa spomínaného zákona vysoké školy (okrem policajných a vojenských vysokých škôl) pretransformovali z rozpočtových organizácií na verejnoprávne inštitúcie s názvom verejná vysoká škola.
Hlavným zdrojom financovania verejných vysokých škôl sa v súlade s § 89 ods. 1 stávajú dotácie zo štátneho rozpočtu. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že do 1. januára 2003 mohla verejná vysoká škola spravovať majetok štátu, na nakladanie, na ktorý sa vzťahuje osobitný predpis. Majetok štátu, ktorý bol k 1. januáru 2003 v správe verejnej vysokej školy, okrem majetku taxatívne vymedzeného zákonom, prešiel týmto dňom na verejnú vysokú školu. Verejná vysoká škola teda nie je štátna rozpočtová organizácia ani štátna príspevková organizácia a preto by bolo možné na ňu uplatniť zákon o konkurze a vyrovnaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:20