StoryEditor

Zlato sa stále nedostalo z medvedieho trhu

21.06.2015, 00:00

Charakter ostatných týždňov na drahých kovoch je veľmi podobný. Zlato je stlačené niekde k hranici 1170 USD a striebro pod 16 USD. Následne sa oba drahé kovy na chvíľu akoby zatrasú a vyberú sa vyššie. Zlato skončí okolo 1200 USD a striebro v okolí 16,5 USD. Tento týždeň nebol iný.

Zlato sa najprv dostalo až k 1175 USD a striebro končilo pod 16 USD. Následne sa postupne oba kovy spamätali. Vo štvrtok sa zlato vyšplhalo k 1205 USD. Striebro si to namierilo k 16,4 USD. Piatkové obchodovanie nič zásadnejšie neprinieslo a bolo až na jeden malý výkyv a pokus stlačiť ceny drahých kovov nižšie pokojné.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1200,3 USD, čo bolo o 19 USD viac ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 16,08 USD, čo bolo o 0,13 USD viac ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 74,65 čo znamená, že tento týždeň bolo na tom relatívne lepšie zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 156,3 XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 66,65.

Situácia na drahých kovoch sa nijako zásadne nemení. A zatiaľ neexistujú ani žiadne indície, že by sa výrazne zmeniť mala. Zlato, ako sme už viackrát spomínali, je tlačené dole, ale špekulantom sa zatiaľ nedarí prelomiť hranicu 1150 USD. Vždy keď klesne cena pod 1200 USD sa prejavuje na zlate bakwardácia, s ktorou sa trh vysporiada práve rastom ceny. Zlom zo súčasnej situácie môžeme očakávať potom v dvoch prípadoch.

Buď sa s klesajúcou cenou prestane objavovať fenomén bakwardácie - to bude svedčiť o tom, že o drahé kovy je ešte menší záujem, ako dnes. A uvidíme prelom cez 1150 USD smerom k 1000 USD. Alebo budeme vidieť bakwardáciu, ktorá signalizuje dopyt a preferenciu investorov držať fyzický kov i pri raste cien zlata.

No a potom budeme svedkami omnoho vyšších cien. To dnes neplatí zatiaľ pre striebro. To má za súčasnej situácie ešte potenciál klesať a za súčasných podmienok by bola cena okolo 15 USD zmysluplná.

Každopádne tento týždeň môžeme spojiť  rast ceny zlata i s klesajúcim dolárom. Rovnako to vyzerá, že ani FED sa nebude zatiaľ hrnúť do dvíhania sadzieb. Vo štvrtok sa mohla prejavovať i nervozita okolo Grécka, nad ktorým sa už reálne zaťahujú mračná.

Či sa veritelia s Gréckom dohodnú ešte len uvidíme. Zatiaľ to skôr vyzerá na pokerovú hru o to, kto pohne alebo nepohne brvou a ukáže nejakú slabosť. Tromfy veriteľov sú jasné – jednoznačný krach Grécka, ktorý by museli už všetci priznať. Grécke tromfy sú rovnako jasné – strata povesti Eurozóny a strata dojmu, že EU politici vedia vyriešiť všetko. Ale dnes skôr všetci veria, že nejaká dohoda v hodine dvanástej padne.

Inak sa hrá stále tá istá hra – zlato v rozmedzí 1160 – 1200 USD a striebro medzi 15 – 16 USD. Pomer cien zlata a striebra okolo 1 ku 73-74.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Texas: Vráťte nám naše zlato

Štát Texas sa pridáva k ďalším krajinám, ktoré chcú uchovať svoje zlato v rámci ich národných hraníc. Pre Texas je to otázka 1 mld. USD, ktoré má tamojšia univerzita v zlate, a ktoré bolo v správe HSBC.

Zlato sa má vrátiť do Texasu na základe schválenia zákona HB 483, ktorý zaväzuje štát zriadiť bezpečné skladisko zlata. Cieľom nie je len demonštrovať, že Texas vlastní zlato, ale mať nad ním aj priamu moc a zároveň vyjadrovať to, že Texas je bezpečným prístavom pre investície. Aspoň to tvrdia zákonodarci, ktorí stoja za týmto zákonom.

Aj keď mnohí pripisujú aktivitám o repatriácii zlata len politickú nálepku typu „aby sme vyhoveli krikľúňom“, osobne si nemyslím, že je to tak. Motivácia centrálnych bánk krajín nie je určite ovplyvnená z ich ponímania srandovnými petíciami, či mediálnymi výstupmi politicky nevplyvných jednotlivcov.

To by museli centrálne banky reagovať potom na kadečo. Nemecko, Holandsko, Rakúsko a teraz i Texas demonštrujú týmto krokom skôr určitú nedôveru voči medzinárodnému finančnému systému. Zároveň obetujú časť ziskov, ktoré by im plynuli s používania zlata v medzinárodnom finančnom systéme; zlato totiž požičiavajú alebo poskytujú na leasing, ako priznalo pred pár rokmi Rakúsko.

Podobným spôsobom reaguje aj Rusko, ktoré v ostatnej dobe výrazne nakupuje prostredníctvom svojej centrálnej banky zlato. Podľa slov guvernérky je Elviry Nabiullina je to prejav klasickej diverzifikácie rizík, pričom odmieta, že týmto spôsobom centrálna banka pomáha ruským ťažobným spoločnostiam postihnutými sankciami, ktoré sú zamerané na ťažbu zlata. To by malo i sedieť, pretože Rusko nakupovalo zlato aj pred uvalením sankcií.

Posledná  zaujímavosť zo sveta zlata je venovaná tomu, že svitá na lepšie časy aj pre ťažobný priemysel. Spoločnosť CSIRCO vyvinula totižto spôsob ťažby zlata bez použitia kyanidu.

To by malo mnohým ťažobným spoločnostiam umožniť environmentálne spôsobilú ťažbu zlata a tým zníženie nákladov spojených s lokálnymi reguláciami, či environmentálnym odporom (aj keď predpokladám, že enviro sektor si už niečo nájde, prečo bude ťažbu bojkotovať).

01 - Modified: 2007-06-29 10:32:00 - Feat.: 0 - Title: Obhajca Bolívie Maradona nazval Blattera "podvodníkom"
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:29