StoryEditor

Ak na nás zaútočia mimozemšťania, môže za to Fed

10.12.2014, 17:00
Autor:
Noah SmithNoah Smith

Niekedy mám dojem, že keby do našej slnečnej sústavy zrazu vtrhli nepriateľskí mimozemšťania, niektorí ľudia by začali okamžite písať o tom, že za to môže kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré vykonával Fed. Trebárs známy historik z Harvardu Niall Ferguson je veľmi hlasným kritikom QE. Naposledy písal vo Wall Street Journal o tom, že QE môže za vysokú októbrovú volatilitu akciového trhu:

"Podľa môjho názoru nemá návrat volatility čo robiť so zlými dátami z ekonomiky či politickým vývojom. Namiesto toho hrá rozhodujúcu úlohu monetárna politika. QE znamená viac stimulácií dnes výmenou za budúci exit, ktorý napácha väčšie škody. Nejde o žiadny obed zadarmo, pretože so sebou nesie riziká spojené s ukončením tejto stimulácie. Tohtoročný október ukazuje, že neexistuje žiadny bezproblémový spôsob, ako QE ukončiť. "

Ferguson sa vo svojich tvrdeniach podľa svojich slov opiera o štúdiu, ktorú vykonali Michael Feroli, Anil K Kashyap, Kermit Schoenholtz a Hyun Song Shin. Títo ekonómovia skutočne ukazujú, že exit z uvoľnenej monetárnej politiky môže vyvolať určité problémy. To nie je nič prekvapivé a poukazuje na to už pekný rad analýz. Ferguson ale ide ďalej. Tvrdí, že QE nemalo byť kvôli potenciálnym problémom s ukončením vôbec spustené. Keď sa v máji 2013 začalo hovoriť o znížení tempa nákupov aktív centrálnou bankou, došlo len k prechodnému zvýšeniu volatility akciového trhu. A to isté platí o tohtoročnej jeseni. Nevideli sme ani žiadny silný vplyv na reálnu ekonomiku, rast je naopak po ohlásení tzv. Taperingu pomerne silný.

Ferguson tiež tvrdí, že Fed môže za problémy na trhoch, ktoré sa objavili 15. októbra. Dva dni pred týmto dátumom ale neprišlo z centrálnej banky žiadne závažnejšie vyhlásenie. Ferguson tento deň určite vníma ako nejakú oneskorenú reakciu na predchádzajúce informácie. Dôkazy však nepredkladá žiadne. Finanční odborníci môžu len tak mávať rukami a oháňať sa nepodloženými tvrdeniami.

Ferguson je tvrdo proti QE už od samého začiatku. Taký manažér hedge fondu Cliff Asness mal podobný postoj, na rozdiel od Fergusona ale nakoniec uznal, že sa ohľadom svojich inflačných predikcií mýlil. Ferguson namiesto toho používa pochybný zdroj ShadowStats.com a tvrdí, že inflácia v roku 2010 dosahovala dvojciferné čísla. Tak to vyzerá, keď niečia argumentácia začína pevne utvoreným názorom. Toho sa potom drží a chytá sa každej možnosti, ktorá tento názor môže aspoň trochu podporiť. Niektorí ľudia budú vždy proti QE, nech už je vývoj akýkoľvek.

Zdroj: Patria Online

01 - Modified: 2007-01-19 10:07:00 - Feat.: 0 - Title: Šatan asistoval dvakrát, Marián Hossa raz
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:57