StoryEditor

Miliardový megapodvod na čínsky spôsob (+prehľad trhov)

Lokálna čínska banka Bank of Liuzhou sa stala podľa China Business Journal obeťou úverového podvodu vo výške 4,9 miliardy dolárov. Táto suma predstavuje až 40 percent bilancie banky, čo znamená, že bez vládnej pomoci jej hrozil okamžitý kolaps. Nový šéf banky objavil v roku 2014 masívny nárast úverovej expozície banky voči jedinému subjektu počas predchádzajúceho vedenia. Vyšetrovanie odhalilo, že podvodný biznismen poskytol falošný kolaterál a predstieral podnikateľské aktivity, aby od banky vylákal spomínaných 4,9 miliardy dolárov, čo bol vyše osemnásobok zisku banky v roku 2014.

Súčasne vyšlo najavo, že po odhalení škandálu si chcel tento biznismen objednať vraždu novej hlavy banky. Úverové podvody  v čínskych bankách nie sú ničím výnimočným. China Citic Bank, podľa aktív deviata najväčšia, vyšetruje podvod v prepočte na 147 miliónov dolárov a Agricultural Bank of China, lokálna trojka za 578 miliónov. Úverové  podvody sú najmä výsledkom prebujnenej korupcie, vďaka ktorej sa často aj vládne firmy dostanú k zdrojom od komerčných bánk.

Akciové trhy

Európske akciové burzy v stredu rástli, keď im pomohol odraz cien ropy spolu s uvedomením si investorov, že stav reálnej ekonomiky vo svete nie je tak zlý, ako sa trhy obávali pred pár dňami. Navyše sa čiastočne obnovila aj viera, že centrálne banky by mohli „vytiahnuť zajaca z klobúka“ ak to bude potrebné, stabilizovať trhy a vďaka tomu aj zlepšiť ekonomický sentiment. Wall Street takisto rástla, keď jej okrem odrazu cien ropy pomohla aj holubičia zápisnica FEDu, ktorý si jasne uvedomuje negatívne dopady turbulencií na finančných trhoch a riziká spomalenia rozvíjajúcich sa ekonomík na hospodársky rast Spojených štátov, čo by mohlo odsunúť ďalšie zvyšovanie sadzieb až na jeseň. Zároveň skutočná pravdepodobnosť recesie v USA je výrazne nižšia ako to započítavali trhoví participanti, pričom ostatné publikované dáta z USA boli solídne.

Dlhopisové trhy

Pokračovanie ochoty podstupovať riziko a ústup skepsy na svetových finančných trhov do úzadia viedli k poklesu cien bezpečne vnímaných štátnych dlhopisov USA či Nemecka ako aj poklesu rizikových prirážok podnikových dlhopisov. K rastu výnosov pomohol aj odraz cien ropy po tom, ako sa Teherán vyjadril, že podporuje dohodu Ruska a Saudskej Arábie o zmrazení objemu jej ťažby. Znamená to totiž, že disinflačné tlaky by sa nemuseli ďalej prehlbovať. Tieto faktory prevážili aj zverejnenie zápisnice FEDu, kde si centrálni bankári uvedomujú, že ostatné sprísnenie sa globálnych finančných podmienok predstavuje riziko pre ekonomický rast USA a je akoby ekvivalentom zvýšenia sadzieb.

Komoditné trhy

Napriek panovaniu pozitívne nálady na akciových trhoch rástla cena zlata. Stálo za tým v rozhodujúcej miere zverejnenie holubičej zápisnice FEDu z ktorej nepriamo vyplýva, že zvýšenie sadzieb v marci neprichádza do úvahy a nemusí sa dostaviť ani začiatkom leta. Ropa rástla po slovách Iránu, že pozitívne vníma dohodu Saudskej Arábie, Ruska a ďalších krajín o strope ťažby ropy, čo by mal byť prvý krok k stabilizácii jej cien. Teherán sa pritom priamo nevyjadril, že udrží svoju produkciu na januárových úrovniach, keď už dlhšie vyhlasoval, že chce zvýšiť ťažbu na úrovne z pred zavedenia sankcií Západu pre jadrový program.

Devízové trhy

Dolár mierne oslaboval voči euru po zverejnení zápisnice z januárového zasadnutia Výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) americkej centrálnej banky, z ktorej vyplýva, že zvyšovanie sadzieb bude vzhľadom na riziká rastu ekonomiky a slabé inflačné tlaky pomalé. Zisky eura však boli limitované, keď pozitívna nálada na trhoch obnovila chod carry obchodov, ktoré sú financované práve z negatívne úročeného eura.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:07