StoryEditor

Vinárstvo pre prominentov s Ponziho schémou? (+prehľad trhov)

Začiatkom januára Premier Cru, jeden z najväčších obchodníkov s vínom v Kalifornii, vyhlásil náhle bankrot a likvidáciu firmy podľa siedmej kapitoly amerického bankrotového zákona. Podľa výkazu mal len sedem miliónov dolárov aktív pri záväzkov vo výške okolo 70 miliónov. Ide o najväčší krach predajcu vín v histórii na svete, ktorého služby využívali viacerí známi boháči a zberatelia vín.

Na zozname je 9 000 veriteľov. Najnovšie správy hovoria, že po tom, ako Premier Cru zažalovalo viacero zákazníkov za nedodanie tovaru sa bližšie na prípad pozrela FBI. Existuje totiž podozrenie, že Premier Cru prevádzkoval veľkú Ponziho schému. Jedným z najväčších veriteľov by mohla byť kartové spoločnosť American Express, keďže veľa zákazníkov používali práve jej karty pri platbách za tovar, ktorý nebol dodaný. Platobná spoločnosť je v takýchto situáciách väčšinou povinná vrátiť im peniaze a sama si ich nárokovať u obchodníka.

Extra pozornosť pre Brexit

Včera bolo na programe aj viacero vystúpení centrálnych bankárov. Extra pozornosť aj pre diskusie o výhodách a rizikách Brexitu získal šéf Bank of England Mark Carney, keď povedal, že centrálna banka má dostatok priestoru pre uvoľnenie menovej politiky, no zatiaľ nie je dôvod zavádzať negatívne sadzby. Jeho kolega Gertjan Vlieghe očakáva, že robustný domáci dopyt by mal vykompenzovať slabosť externého prostredia.

Zároveň však povedal, že existuje  u neho už len relatívne malá tolerancia k negatívnym prekvapeniam čo sa týka makrodát. Ak by slabosť ekonomiky pokračovala, chcel by na to relatívne rýchlo reagovať (uvoľnením menovej politiky). Holubičie slová oboch centrálnych bankárov spolu s neistotou ohľadne Brexitu znamenali, že kurz libry sa prvý krát od jari 2009 dostal pod 140 dolárových centov.

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy oslabili v reakcii na prudký pokles cien ropy. Pokles cien komodít prevážil aj sériu solídnych korporátnych výsledkov. Mínusom pre európske burzy bolo aj zverejnenie najhoršej biznis klímy v Nemecku od decembra 2014. Negatívna nálada na trhoch sa preniesla aj na Wall Street, na ktorú okrem cien ropy negatívne vplývalo aj zverejnenie slabých čísel  americkej spotrebiteľskej dôvery za január.

Dlhopisové trhy
Európske vládne dlhopisy zatvárali zmiešane avšak bez výraznejších zmien, keď sa zdá, že investori už plne započítali kroky uvoľnenia meneovej politiky ECB v maric. Na druhej strane,výnosy pokračovali v poklese u amerického vládneho dlhu, kde ceny podporila aukcia dvojročných vládnych dlhopisov ako aj návrat neistoty na akciové trhy spolu s poklesom cien ropy.

Komoditné trhy
Zlato rástlo včera o viac ako jedno percento po tom, čo reagovalo na výpredaje na akciových trhoch. Investori sa tak utiekali do bezpečných investičných prístavov, čo podporovalo ich ceny. Ceny ropy včera výrazne oslabili, v priemere o päť percent, no zotravali bezpečne nad hranicou 30 dolárov za barel, keď iránsky minister pre ropu povedal, že minulotýždňová dohoda medzi Rusko a Saudskou Arábiou o zmrazení produkcie je "smiešna" a je "šialené očakávať", že Irán zmrazí svoju produkciu na úrovniach z januára.

Devízové trhy
Euro voči doláru včera obchodovalo len s minimálnymi zmenami, pričom paneurópska mena počas dňa klesla aj pod hladinu 110 dolárových centov, čo bolo po prvý krát za ostatné tri týždne. Euro oslabili slabé čísla biznis prostredia v Nemecku od inštitútu IFO. Pod tlakom naďalej ostáva aj britská libra, ktorej nepraje neistota z blížaceho sa referenda o zotrvaní v EÚ. Prvý krát od jari 2009 klesla pod hranicu 140 dolárových centov.



01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-12-04 19:24:45 - Feat.: - Title: Slovenského vína bude tento rok menej. Pôjde však o výnimočný ročník, hovoria vinári 04 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 05 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:46