StoryEditor

Traderi vs. investori - šok prináša príležitosti (komentár dňa)

10.03.2016, 09:24
Situácia na kapitálovom trhu za posledných 12 mesiacov stále viac nahráva traderom, teda priaznivcom obchodovania krátkodobých príležitostí na úkor dlhodobých investorov.

Dôvodov je nespočetné množstvo. Ropa rovnako ako cena akcií významných európskych bánk, automobiliek, ťažobných spoločností, čínske akciové indexy – všetky tieto sa v poslednom roku prepadli o viac než 50 percent a denné pohyby cien cez dve percentá sú bežnou záležitosťou. Občas sme svedkami aj denných pohybov o viac ako päť percent.

Obdobia niekoľko rokov trvajúcich trendov, najlepšie rastových, sú asi na dlhú dobu preč. Umelá stimulácia trhu dodávaním likvidity - tlačením peňazí, stráca, bez ohľadu na jej konské dávky, účinnosť. Úrokové miery vo väčšine rozvinutých ekonomík oscilujú okolo nuly, čo by malo "vyháňať" úspory z bánk a podporovať spotrebu, ale nedeje sa tak. Preto sú hitom posledných týždňov diskusie o záporných sadzbách a teda potenciálnych záporných úrokov z vkladov.

Ja osobne už sa nemôžem dočkať toho, keď mi bude banka platiť úrok za to, že si od nej vezmem napríklad hypotéku. Atraktivita dlhodobého držania dlhopisov je taktiež diskutabilná. Okrem nemeckej a švajčiarskej vlády už aj Česká republika vydáva dlhopisy s negatívnym výnosom, a to i na päťročnú splatnosť.

Ani zlato, platina alebo striebro neboli v poslednom roku poklesov a vzostupov o desiatky percent ušetrené. O menách rozvíjajúcich a dokonca aj rozvinutých ekonomík nehovoriac.

Platí teda, že pevných bodov, o ktoré by sa mohol dlhodobý investor oprieť a teda aj dlhotrvajúcich trendov, ktoré by bolo možné využiť vo vlastný prospech, výrazne ubudlo. A človek, ktorý chce svoje úspory len niekam bezpečne zaparkovať, taktiež nenájde veľa príležitostí. Pripomínam, že nemecký minister financií musel verejne obhajovať zdravie kľúčových nemeckých bánk.

Často sa zamýšľam nad tým, čo odlišuje úspešných ľudí od tých priemerných, ktorých je väčšina. Či už ide o osobnosti zo sveta biznisu, vedy alebo klientov Saxo Bank, našiel som jednu spoločnú vlastnosť, ktorá ich príbehy prelína, ako červená niť, bez ohľadu na odbor, v ktorom pôsobia. Je to ich schopnosť nachádzať príležitosti v prostredí, kde väčšina ostatných ľudí cíti neistotu a strach alebo im zväzuje ruky neznalosť.

Pre väčšinu z nás je ľahšie si vsugerovať, že to nezvládneme, pretože tomu nerozumieme a necháme za seba alibisticky rozhodovať iných. A to je práve to, čo odlišuje priemernú väčšinu od pár úspešných. Tí si sú vedomí rovnakých obmedzení, pretože nikto sa nenarodil s červeným diplomom, ale skrátka sa naučili, že ak sa chce niekam posunúť, musí zabrať a nespoliehať sa na iných.

Ak sa pozrieme na súčasný kapitálový trh a jeho účastníkov, tak uvidíme úplne identický obraz. Väčšina verejnosti, ktorá sa v informáciách neorientuje, utvrdzuje samých seba v presvedčení, že v situácii sa nemá šancu vyznať a radšej prenecháva správu a nakladanie so svojimi úsporami na cudzích ľudí, ktorých považuje za odborníkov.

Úspešní ľudia v každom odbore majú rovnakú možnosť, ale na rozdiel od väčšiny sa rozhodli začať. Pre niekoho boli spúšťacím momentom dlhodobo neuspokojivé výsledky takzvaných profesionálov a pre iných rôzne zbytočné prirážky v podobe poplatkov platených bez ohľadu na výsledok.

Za úvahu určite stojí zamyslenie sa nad tým, či nezačať veci robiť sám a inak. Veď kto má väčšiu motiváciu ochrániť a ideálne aj zhodnotiť moje peniaze? Ja alebo niekto celkom cudzí?

01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:45