StoryEditor

Odmerať podnikateľské prostredie je ťažké

10.09.2004, 00:00
Vytvorenie čo najpriaznivejších podmienok podnikateľského prostredia nie je reformou, ale dôležitou povinnosťou správneho fungovania každej trhovej ekonomiky.

V súvislosti so správou Svetovej banky o podnikateľskom prostredí vo svete sa objavili v médiách titulky o reformnom pokroku Slovenska. S názorom, že ide o pokrok možno súhlasiť, ale pri používaní slov reformný pokrok by sme mali byť opatrnejší. Niektorým podnikateľom vyhovuje, keď im ich advokáti poradia, samozrejme v rámci existujúcich právnych noriem, ako najlepšie urobiť "tunel". Môžeme potom nazvať reformou novelizáciu zákona, ktorý odstráni takúto situáciu? Nie je jednoduché odmerať podnikateľské prostredie. Metodika na jeho skúmanie, z ktorej vychádza spomenutá správa, je manuálom ako v obrovskej spleti vyhlášok, predpisov a smerníc nestratiť hlavnú líniu: všetky zúčastnené rezorty a inštitúcie vytvoria správne podmienky, aby biznis prekvital, a aby prekvital v tej forme, ktorá je prínosom pre celé hospodárstvo.
Moderná technológia dnes umožňuje, aby sa zovšeobecnenie zásad podnikania a jeho porovnanie, ako to urobila Svetová banka, stalo dostupným v zlomkoch sekúnd v najvyspelejších aj v najchudobnejších krajinách sveta. Cez server ho môžu dostať do rúk odborníci aj široká verejnosť. Kliknem na Slovensko a zistím, čo ma čaká, ak budem chcieť podnikať. Chcem založiť spoločnosť s ručením obmedzeným na predmestí Bratislavy, bez zahraničných spoločníkov a budem chcieť zamestnať 50 ľudí v sprostredkovaní tovarov a služieb. Potrebujem na to deväť právnych úkonov, ktoré mi zaberú 52 dní a bude to stáť deväťtisíc korún s kapitálom sedemdesiatpäťtisíc korún. Zodpovedá to zhruba priemeru krajín OECD. V indexe zamestnávania má Slovensko nulovú náročnosť. Reforma trhu práce nás podľa hodnotenia Svetovej banky posunula na najvyššie miesto v nízkych nákladoch pri prepúšťaní a v pružných podmienkach pracovného času. Máme vysokú ochranu veriteľov a investorom poskytujeme vysokú mieru ochrany ich aktivít. Vymáhanie dlhu mi môže trvať jeden a pol roka a je pravdepodobné, že získam pätnásť percent z jeho hodnoty. Podobá sa to priemeru vyspelých ekonomík. Pri konkurzoch a vyrovnaní sme výrazne pod priemerom OECD. Všetky doterajšie vlády si kladú za cieľ túto oblasť právne vyriešiť. Bankrot firmy bude trvať päť rokov, oproti dvom vo vyspelých ekonomikách. Budem mať v porovnaní s nimi trojnásobné náklady a vymôžem v priemere tretinu vložených investícií v porovnaní s ich dvoma tretinami.
Podnikateľské prostredie tvorí aj ten priestor, ktorý má možnosť využiť šedá ekonomika. Slovensko sa spolu s Českom nachádza asi v strede nášho regiónu. Práca načierno je však u nás podstatne vyššia ako v susednom Rakúsku.
Slovensko uskutočňuje reformy súčasne v niekoľkých dôležitých oblastiach. Ich premietnutie do reálnej ekonomiky sa začína prejavovať napríklad vo väčšej dôvere zahraničných investorov. Vysoký ekonomický rast, ktorý potvrdzujú aj posledné údaje o vývoji HDP, sa však neodráža v každodennom živote väčšiny ľudí. Klesla reálna priemerná mzda a nezamestnanosť sa neznižuje. Vytvorenie čo najpriaznivejších podmienok podnikateľského prostredia nie je reformou, ale dôležitou povinnosťou správneho fungovania každej trhovej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:14