StoryEditor

Je po Iraku na rade Irán?

04.06.2003, 00:00

Zdá sa, že po Iraku je na rade Irán. Teda aspoň podľa rastúceho diplomatického tlaku americkej diplomacie voči tejto krajine a z toho vyplývajúcich špekulácií médií. USA chcú údajne zvrhnúť tamojší režim podporou protivládnych organizácií v Iráne, podobne ako to robili počas studenej vojny v strednej a vo východnej Európe.
Irán však nie je európskou krajinou. Navyše mullovia, šíitski duchovní, ktorí v Iráne vládnu od konca 70. rokov minulého storočia, sa k moci dostali po tom, čo v krajine prevládla všeobecná nespokojnosť s vládou podporovanou Američanmi a Britmi. Prozápadnou, sekulárnou vládou, ktorá bola pri moci vďaka Američanmi a Britmi zosnovanému prevratu.
Irán okrem toho, že má dlhú tradíciu odolávania tlaku Ruska a Veľkej Británie, je asi štvornásobne väčší a má takmer trikrát viac obyvateľov ako Irak. Z jeho takmer 70 miliónov obyvateľov je viac ako 11 miliónov schopných vojenskej služby. Irán pritom údajne môže zmobilizovať až 6 miliónov mužov, čo je asi toľko, koľko mal v zbrani bývalý Sovietsky zväz v časoch najväčšej moci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 00:09