StoryEditor

Trápenie nemeckého RWE v Nafte Gbely

28.05.2003, 00:00

Prvé akcie Nafty Gbely získal nemecký RWE Gas začiatkom roku 2001. Svoj podiel nákupmi zvyšoval až na súčasných asi 40 percent akcií zo základného imania. A keďže pri nadobudnutí podielu nad 33 percent mu zákon o cenných papieroch a investičných službách ukladá vypísať povinnú ponuku na prevzatie, už v januári 2001 sa tak aj stalo a povinnú ponuku vtedy vyhlásil. Potom už svoj podiel v Nafte nezvyšoval. Koncom minulého roku však začali nezvyčajné presuny tohto podielu v rámci koncernu RWE. Dôvodom presunu na holandskú dcéru RWE International v novembri 2002 vraj bola snaha o zlepšenie koordinácie európskych aktivít koncernu, ale hovorilo sa aj o tom, že presunom ušetrí koncern na daniach z prípadných dividend Nafty za rok 2002.
Presunom balíka akcií Nafty do Holandska však RWE nič nezískal. Nafta totiž za rok 2002 nevyplatila dividendy, takže o daňovej výhode sa nedá hovoriť a koncern nič nezískal ani z hľadiska svojho dosahu na chod spoločnosti Nafta. Od roku 2000 je totiž majoritným akcionárom Nafty SPP, ktorý vlastní 55,9 percenta akcií z jej základného imania. A SPP Naftu ovláda. Presnejšie povedané ani nie SPP, ale jeho akcionári -- zástupcovia spoločností Ruhrgas a Gaz de France, ktorí majú v päťčlennom Predstavenstve Nafty po dvoch svojich zástupcoch. Práve toto vedenie rozhodlo, že rok 2002 bude rokom konsolidácie Nafty a vytvorilo v tomto roku vysoké opravné položky na zlé investície a rezervy na environmentálne škody, ktoré dostali Naftu účtovne zo zisku do straty, a tak z dividend za rok 2002 nebude nič.
RWE aj napriek tomu, že je v Nafte významným akcionárom, o tomto kroku zrejme nemal informácie a zbytočne presúval svoj akcionársky balík. Pri tomto presune, keďže sa v akcionárskej štruktúre objavil opäť nový akcionár, aj keď len dcérska spoločnosť koncernu, musel opäť vypísať povinnú ponuku na prevzatie akcií Nafty Gbely. O vyhlásenie či nevyhlásenie tejto ponuky sa sporil s Úradom pre finančný trh takmer tri mesiace, ale nakoniec, tesne pred valným zhromaždením Nafty ustúpil a povinnú ponuku vyhlásil. Zrejme aj z dôvodu, aby mohol na valnom zhromaždení s týmito akciami hlasovať, čo by v prípade nevyhlásenia ponuky nebolo možné. Možnosť uplatniť hlasovacie práva so 40 percentami na základnom imaní Nafty mu však na valnom zhromaždení nepomohla, lebo zloženie predstavenstva sa nezmenilo a zmeny v dozornej rade si opäť presadil majoritný akcionár SPP.
To, že spoločnosť nemala dostatočné informácie o zámeroch Nafty v roku 2002, nedáva dobrý obraz ani o deklarovanom centrálnom riadení európskych aktivít koncernu RWE z holandskej centrály. Akcie Nafty sú tak pre RWE zrejme horúcim zemiakom v dlani a momentálne asi presne nevie, čo si s ním počať. Dokladom toho je aj nedávna správa, že chce presunúť svoj akcionársky balík v Nafte ďalej. Tentoraz na svoju dcéru v Česku, spoločnosť Transgas. Týmto presunom by RWE chcel aj znížiť podiel českého štátu v Transgase. Zámer je jednoduchý, cieľ jasný. Treba len dúfať, že si v RWE poriadne prečítali český Obchodný zákonník a tiež, že nezabudli ani na náš zákon o cenných papieroch a investičných službách, lebo ďalšia povinná ponuka na prevzatie ich ani v tomto prípade neminie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:31