StoryEditor

Zelená Čína a malé Slovensko

20.09.2004, 00:00
Projekt Zelená Čína sa blíži do kontraktačnej fázy. Celkovú výšku investícií zatiaľ nemožno ani približne odhadnúť. Už prvé pripravované kontrakty s dvoma provinciami majú hodnotu 12 miliárd dolárov.

Projekt Zelená Čína sa blíži do kontraktačnej fázy. Celkovú výšku investícií zatiaľ nemožno ani približne odhadnúť. Už prvé pripravované kontrakty s dvoma provinciami majú hodnotu 12 miliárd dolárov.
Slovensko ponúklo Číne, ktorá chce zalesniť svoje polopúšte a púšte, jedinečnú technológiu, slovenské lesnícke know-how, ktoré sa osvedčilo pri zalesňovaní piesčitých pôd na Záhorí. Čínski odborníci aj podnikatelia, ktorí si prišli overiť schopnosť slovenských lesníkov vytvoriť z pustatiny zelený les, boli nadšení.
Sotva je však dnes nadšený manažment štátneho podniku Vojenské lesy a majetky, ktorý zaplatil takmer osem miliónov korún za exkluzivitu dodávok pre celý projekt a teraz čelí podozreniu z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. K tejto záležitosti musí povedať rozhodné slovo prokuratúra, ktorá podnet vyšetruje.
Sú tu aj ďalšie kontroverzie. Ministerstvo pôdohospodárstva, ktorého lesnícka sekcia pôvodne projekt Zelená Čína pripravovala, obmedzilo svoje pôsobenie v tejto oblasti na rolu odborného garanta. Úlohy realizátora sa ujal minister hospodárstva Pavol Rusko. Ten sa usiluje o vytvorenie konzorcia, ktoré by malo koordinovať financovanie a dodávky. Zdá sa, že má o potenciálnych partneroch iné predstavy ako firma Delta Line, ktorej majiteľ Miloš Lukáčik už po dva roky pripravuje projekt v Číne aj na Slovensku.
Ako to celé dopadne, nevedno. Delta Line má dôveru čínskej strany, dokazujú to doterajšie výsledky rokovaní. Veď aj minister Rusko po osobných rokovaniach s čínskou stranou priznáva, že projekt je zmysluplný. Na to, aby zmysluplný zostal naďalej, však zrejme bude nevyhnutné akceptovať vytvorené vzťahy a partnerstvá. Dúfajme iba, že tie našské kontroverzie nenaštrbia dôveru ázijských partnerov, lebo tá je krehká.
Dnes nie je jasné, či sa zúčastnené strany dohodnú. Či vytvoria konzorcium alebo Delta Line prinesie hotový kontrakt -- aj bez konzorcia.
Mnohomiliardové kontrakty znamenajú príjmy do štátnej pokladnice, podnikateľský zisk, pracovné miesta, otvorenie nových trhov, rozvoj investícií a obchodu, ale aj medzinárodnú prestíž. Ak zlyhá Zelená Čína, neprehrá firma, ministerstvo ani jednotlivec, prehrá Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:36