StoryEditor

Klub 500 je za nižšie ceny energií

24.04.2003, 00:00

Z iniciatívy zástupcov vlastníkov firiem, zamestnávajúcich viac ako 500 ľudí, vzniklo vlani na jar pri Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení neziskové občianske združenie Klub 500. Majú v ňom zastúpenie najväčšie slovenské spoločnosti bez ohľadu na ich výrobné programy a jeho cieľom je chrániť záujmy súkromného podnikania a slovenských vlastníkov. Spoločne predstavujú jedného z najväčších platiteľov daní v Slovenskej republike, a preto sa chcú podieľať na tom, aby vytvorené finančné prostriedky smerovali predovšetkým do rozvoja Slovenska. Podľa predsedu asociácie, generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová Vladimíra Sotáka, členovia klubu nemajú politické ambície, enormná je však ich snaha pomáhať vláde tak, aby opatrenia v oblasti legislatívy neboli len deklaráciou cesty Slovenska do Európskej únie, ale predovšetkým zlepšovali podnikateľské prostredie. Podľa nich je dôležitou súčasťou ozdravenia slovenskej ekonomiky daňová politika, vymožiteľnosť práva, redukcia štátnej správy a efektívnejšie vynakladanie verejných financií.
Klub 500 získal už v prvom roku činnosti vďaka svojej filozofii a zloženiu podporu u predstaviteľov EÚ a Európskej komisie, ktorí sa stotožňujú s názorom, že existencia a činnosť klubu sú opodstatnené hlavne preto, že sa jeho členovia aktívne podieľajú na napĺňaní zdrojovej časti štátneho rozpočtu. "Mnohí slovenskí politici však vznik klubu chápu nesprávne. Neuvedomujú si, že prišli do politiky s minimálnymi skúsenosťami z praktického života a mnohé ich rozhodnutia a stanoviská sú v konečnom dôsledku namierené proti zlepšovaniu podnikateľského prostredia," uviedol V. Soták. Jedna z prvých možností aktívne vstúpiť do procesu formovania podnikateľského prostredia bola účasť členov klubu na právnych analýzach zákona, ktorým bol zriadený Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa Sotáka analýzy jednoznačne potvrdzujú, že tento zákon vytvoril rozdielne podnikateľské prostredie pre niektoré subjekty pôsobiace na území Slovenska a v niektorých článkoch dokonca porušuje Ústavu SR. S ich názormi sa stotožnila aj časť poslancov parlamentu a podala návrh na Ústavný súd SR. "Verím, že v krátkom čase budeme svedkami konečného stanoviska Ústavného súdu k tomuto zákonu a k rozhodnutiam, ktoré Úrad pre reguláciu sieťových odvetví prijal," konštatoval. Ide predovšetkým o dosahy zvýšenia cien energií, ktoré najviac postihnú sektor priemyselnej výroby. Z celkového odhadu dosahu približne 16 miliárd Sk sa prejavia zvýšené náklady o vyše 10 miliárd Sk práve na subjektoch podnikajúcich v tejto oblasti. Podľa odborníkov klubu a Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení sú ceny elektriny pre veľké podniky v zahraničí nižšie o 20 až 30 percent, čo napríklad znevýhodňuje v porovnaní s ostatnými európskymi závodmi koncernu slovenský Volkswagen. Jednoznačným cieľom Klubu 500 preto bude v tomto roku dosiahnuť, aby Národná rada SR prijala takú novelu zákona 276, ktorou sa táto právna norma stane štandardnou a kompatibilnou so zákonmi v ktorejkoľvek krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:49