StoryEditor

Obmedzenie spotreby -- legálny daňový únik

10.04.2003, 00:00

Minulý týždeň ministerstvo financií znížilo odhad rastu HDP v roku 2004 zo 4,6 percenta na 4,1 percenta. Včera informovalo o ďalšej zmene odhadu HDP -- týka sa tohto roku. Oproti 3,7 percenta by mal HDP vzrásť o 3,5 percenta. Reakcie ministerstva na vývoj treba uvítať. Najmä v aktuálnom roku by bolo zlé ďalej projektovať na báze zlých čísel.
Na prezieravosť nabáda aj vývoj rozpočtového hospodárenia za prvý štvrťrok 2003. Príjmy štátneho rozpočtu zaostávajú za objemom, ktorý by mal zodpovedať trom mesiacom, o päť percent. Sú o 1,5 miliardy nižšie ako v porovnateľnom období minulého roka. Schodok štátneho rozpočtu je takmer o štyri miliardy vyšší ako by mal byť koncom marca. Určite to nie je dôvod na paniku, lebo príjmy prichádzajú nerovnomerne a ročné zúčtovanie dane z príjmov sa robí do konca júna.
Varovný signál tu však je. Výrazne sa neplnia príjmy z nepriamych daní, ktoré prichádzajú relatívne plynule. Výpadok DPH je desať miliárd. Namiesto 25 percent ročného plánu sa vybralo len 15 percent. Oproti tomu istému obdobiu minulého roka je príjem z tejto dane nižší o 16 percent, a to napriek rozpočtovo priaznivým úpravám sadzieb. Pri spotrebných daniach sa vybralo viac ako v prvom štvrťroku 2002, ale namiesto plánovaných deviatich miliárd prišlo do rozpočtu len 7,4 mld. Sk. Dá sa predpokladať, a letmé signály z obchodnej brandže o tržbách to potvrdzujú, že vyššie ceny za tovary a služby v roku 2003 spôsobili zníženie dopytu. Aj keď prídu štedrejšie mesiace a tradične rozšafný záver roka, zásadný zvrat nie je pravdepodobný. Pritom v minulom roku sa na DPH vybralo 82 miliárd a v tomto roku to má byť o takmer pätinu viac -- bez 600 miliónov to má byť sto miliárd.
V budúcom roku sa má zrušiť znížená sadzba DPH a zaťaženie veľkej skupiny bežných tovarov a služieb sa zvýši o šesť percent. Nízkopríjmové a strednopríjmové domácností, ktoré rovnou daňou z príjmov nezískajú nič alebo len veľmi málo, obmedzia spotrebu ešte viac. Je preto otázne, či sa napriek vyššej sadzbe splní zámer získať v roku 2004 na DPH okolo 120 miliárd. Riziká zvýši i reálny zánik podnikateľských subjektov, prípadne ich horšia profitalibilta a prepúšťanie. Zníženým dopytom (spolu s rastom cien pohonných látok a energií) utrpí najmä poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Výnos spotrebnej dane z tichých vín má ísť z nuly na 1,2 mld. Sk, zo spotrebnej dane z piva sa má strojnásobiť -- na 4,5 mld. Sk. Možno čakať niečo iné ako zníženie zdanenej spotreby, rast nelegálnej výroby vína a liehovín a v tom lepšom prípade (ale len pre majiteľov liehovarov a štátny rozpočet) tendenciu nahradiť pivo a víno tvrdým alkoholom?
Je dobre, že ministerstvo financií aktualizuje rast HDP podľa skutočného vývoja. Treba veriť, že bude realistické aj pri skúmaní fungovania budúceho modelu daňovej sústavy v jeho dynamike a zložitých nelineárnych, mnohofaktorových súvislostiach. Napríklad spotrebiteľských.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 14:25