StoryEditor

Výnosy sú znižované aj poplatkami

03.02.2003, 23:00

Vyplácanie výnosov, ktoré získa investor podielových fondov, môže byť ovplyvnené značnými poplatkami na ich výplatu. Týka sa to hlavne fondov investujúcich do zahraničných mien. Podielnik môže do fondov investovať buď v korune, eure alebo dolári. Podobne aj pri výplate má klient na výber. Platí, že fond vypláca v tých menách, v ktorých má vedené účty.
Ak podielnik požiadal o vyplatenie podielových listov, správcovská spoločnosť mu odošle jeho prostriedky na bežný účet. Správcovské spoločnosti totiž vyplácajú podielnikov výlučne bezhotovostným prevodom. Najdrahšia výplata čaká klienta vtedy, ak nemá u depozitára ani účet ani vkladnú knižku. V prípade, že si nechá previesť cudziu menu medzibankovým prevodom, výška poplatku môže dosiahnuť aj niekoľkotisíc korún. Táto výška poplatku je spôsobená tým, že prevod sa neuskutočňuje v rámci Slovenska, ale v zahraničí. Predtým, ako podielnik požiada o výplatu prostriedkov v cudzej mene, by si mal vopred prečítať obchodné podmienky správcu fondu a v banke sadzobník poplatkov spojených s medzibankovým prevodom v cudzej mene.
Ak sa chce podielnik vyhnúť plateniu poplatkov, ktoré mu môže podstatnou mierou znížiť celkový výnos z investície, musí si v banke otvoriť účet alebo vkladnú knižku na menu, v ktorej sa mu vyplatia výnosy. Okrem zníženia poplatkov spojených s prevodom sa vylúči aj časový sklz, spôsobený medzibankovým prevodom.
Pri otvorení každého z týchto dvoch bankových produktov však musí počítať s tým, že za ich zrušenie si banka bude účtovať poplatky. Výnosy z predaja podielového listu sa nedajú previesť napríklad na termínovaný vklad.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:04