StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

08.09.2003, 00:00
Die Welt
Kto sa pozrie do Česka vie, že minulosť rastie s prítomnosťou. Čoraz skľučujúcejšia je debata o vyhnaní nemeckej menšiny. Český premiér Špidla dokonca navrhol, aby sa centrum proti vyhnaniam postavilo v Štokholme. Len neutrálni Švédi by mohli čestne zaobchádzať s minulosťou. Špidla si očividne myslí, že všetci susedia robia politiku s dejinami na český spôsob. Spolkový kancelár mlčí. Zvučnými frázami sa na Vltave zachraňuje. Pár kritických slov mohlo pokojne padnúť. Nikto nežiada veľa: národy sa nedajú donútiť k pravde. Napriek tomu sa v zaobchádzaní s kandidátmi na vstup do EÚ urobilo zopár chýb. Európa je schopnosť stále si spytovať svedomie. Nemci sa to museli naučiť. V prípade východoeurópskych štátov sa na to kládol príliš malý dôraz. EÚ len zriedka kládla dôraz na rast civilnej spoločnosti. Následky pozoruje v Česku. Obyvateľstvo vrátane politikov nie je pripravené obliecť neprávo vyhnania do príslušných slov - a to nikto nežiada návrat zeme a majetku. Česi stále nepochopili, že Západ nie je len smerovanie do neba. Znamená rozlúčku s nadmerným nacionalizmom, boj proti predsudkom a presvedčenie, že kompromisy nie sú znamením slabosti. (Česko, Jacques Schuster, 7. 9.)

Magyar Nemzet
Slovenskí biskupi sú pobúrení atmosférou, ktorú vytvára v súvislosti s pripravovanou treťou návštevou pápeža Jána Pavla II. liberálna tlač. Pápežov príchod Slovensko neočakáva v dobrej nálade, a skutočnosťou je aj to, že tlač takmer každý deň zverejňuje správy negatívne ovplyvňujúcich verejnú mienku. K situácii okolo negatívnej atmosféry sa vyjadrujú aj sociológovia a politológovia, a podľa niektorých názorov je návšteva zle načasovaná. Na Slovensku totiž práve prebiehajú také politické a spoločenské diskusie v otázkach interrupcie alebo zavedenia povinného vyučovania náboženstva, medzi ktorými je badateľná jednoznačná hranica medzi postojom konzervatívneho vidieka a liberálnejšieho mesta. (Pred pápežovou návštevou, 5. 9.)
01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlúčia sa funkcie premiéra a prezidenta?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:03