StoryEditor

Poplatky za alkohol vyššie ako spotreba

23.07.2003, 00:00

Podľa štatistík sa v Európe radí Slovensko v spotrebe alkoholu na jedenáste miesto. K zarážajúcim zisteniam patrí, že Slovenky vo veku od 15 do 20 rokov sa už dokonca dostali na nelichotivé tretie miesto. V slovenskej spoločnosti je v súčasnosti približne päť percent alkoholikov a rovnaké percento abstinentov. Takzvaní bezproblémoví konzumenti alkoholu predstavujú až 60 percent a zostávajúcich 30 percent sú tí, ktorým nechýba veľa, aby doplnili rady alkoholikov. Podľa toho sa zdá sa, že si skutočne doprajeme poriadne dávky alkoholu a viacerí aj tabaku.
O to viac potom zaráža, že vykazovaný predaj alkoholu a tabakových výrobkov tomu vôbec nezodpovedá. Predstavitelia samospráv vedia svoje a pripúšťajú úniky. Problém sa dostáva aj do pozornosti mestských zastupiteľstiev. Nedávno sa mu venovali v Spišskej Novej Vsi, Levoči, ale i v ďalších mestách. Napokon i laik si položí otázku, čo je to za pohostinstvo, keď sa v ňom predá viac cukroviniek ako alkoholu či cigariet. Ich prevádzkovatelia však jednoznačne vykazujú nízky podiel predaja alkoholu a tabakových výrobkov na celkových tržbách prevádzky. Podľa dokladov z registračných pokladníc je všetko v poriadku a kontrolóri sa so závažným porušením zákona v kontrolovaných prevádzkach nestretávajú. Je teda otázne, či je dostatočná legislatíva. Zdá sa, že prevádzkovatelia si s tou terajšou dokážu hravo poradiť. Niečo môžu preveriť samosprávy a niečo nie. Napríklad registračné pokladnice spadajú do kompetencie daňových úradov. Primátori a starostovia poukazujú na to, že samosprávy majú minimálne možnosti kontroly. Uvedomujú si zároveň, že dochádza k veľkým daňovým únikom. Kontrolóri zase konštatujú, že ak by mali prevádzkovatelia skutočne také malé príjmy ako vykazujú, už dávno by nejedno pohostinstvo zaniklo. Možno by mali lepšie a častejšie robiť kontroly.

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti čiernej práci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:36