StoryEditor

Trvalý pobyt robí problémy

26.04.2004, 00:00
Poslanci mestského zastupiteľstva v Krompachoch odsúhlasili vyradenie budovy obytného domu v nelichotivo známej Baníckej štvrti.

Poslanci mestského zastupiteľstva v Krompachoch odsúhlasili vyradenie budovy obytného domu v nelichotivo známej Baníckej štvrti. Stavebný materiál v prázdnej bytovke postupne rozobrali a rozpredali neznámi páchatelia. Jej zostatková hodnota sa minimalizovala na 447-tisíc korún, pričom obstarávacia cena 18-bytového domu bola 1,8 milióna korún. Prípad s vyraďovanou bytovkou je obdobný ako s inou pred štyrmi rokmi a zdá sa, že sa budú opakovať aj problémy s trvalým pobytom ľudí, ktorí ju obývali. Je naozaj na zamyslenie, že v dnes už neexistujúcom obytnom dome majú stále svoj trvalý pobyt niektorí rómski obyvatelia. Ešte kurióznejšie vyznievajú prípady, že k takýmto "trvalkám" pribudli už aj novonarodené deti. Dokonca nie je nič výnimočné, že v Krompachoch sú na trvalý pobyt prihlásení občania aj v rómskej osade, ktorá neexistuje už vyše 20 rokov. Mesto tuší, kde nájomníci v dnes už neexistujúcej bytovke bývajú -- v inej časti mesta. Na to, aby si v nehnuteľnosti, v ktorej našli strechu nad hlavou, mohli zaevidovať trvalý pobyt , musia mať list vlastníctva a kúpno-predajnú zmluvu. A tu sa otvárajú nedoriešené problémy, čo samosprávam robí značné starosti. Okrem iného napríklad pri vyrubovaní poplatkov za zber a odvoz domového komunálneho odpadu a pod. Krompachy nie sú s takýmto problémom osamotené. V minulosti bol občan pri zmene trvalého bydliska povinný prihlásiť sa v mieste nového trvalého bydliska do troch dní. Dnes už nie. Združenie miest a obcí Slovenska predložilo Národnej rade SR návrh na riešenie stavu, parlament to však odsúva. To znamená, že obciam a mestám bude fiktívny trvalý pobyt ešte nejaký čas sťažovať život.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:45