StoryEditor

Privatizácia SPP podľa pôvodného scenára

03.02.2002, 23:00

Podnikateľská aliancia Slovenska -- stála konferencia Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) o zlepšovaní podnikateľského prostredia (PAS), vyjadruje hlboké znepokojenie nad súčasným vývojom v privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Snahy o presadenie zmeny alebo zastavenie privatizácie 49 percent akcií SPP považuje Podnikateľská aliancia Slovenska za účelový krok, ktorý by výrazne poškodil slovenské hospodárstvo, ohrozil by stabilný vývoj verejných financií a viedol by k zhoršeniu obrazu Slovenskej republiky v zahraničí.
Nielen slovenské skúsenosti dokazujú, že aspoň čiastočná privatizácia štátnych monopolov je nevyhnutným krokom na zefektívnenie ich činnosti. Vstup strategického zahraničného investora do Slovenského plynárenského priemyslu bude viesť k zníženiu rizika zneužívania podniku na politické ciele a prejaví sa na podpore jeho investičnej obnovy. Z celospoločenského hľadiska predstavuje privatizácia efektívnejšie riešenie ako ponechanie podniku v správe štátu. Z krátkodobého hľadiska sa znížia náklady spoločnosti na dotovanie neefektívnych činností privatizovaného podniku, v strednodobom výhľade sa vytvárajú predpoklady na vyššiu ziskovosť, a teda aj vyššie odvody do štátneho rozpočtu. Doterajšie skúsenosti navyše potvrdzujú, že súkromné podniky prispievajú svojím vzťahom k etickosti a transparentnosti viac ku kvalite podnikateľského prostredia ako štátne.
Vláda by sa v súčasnosti podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska nemala zaoberať zmenou rozbehnutého privatizačného procesu, ale sústrediť by sa mala na maximalizovanie výnosu a na budúce efektívne a transparentné využitie príjmov. Podnikateľská aliancia Slovenska sa prikláňa k názoru, že príjmy z privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré sú neopakovateľnými príjmami, by mali smerovať do oddlženia štátu a do meškajúcej reformy dôchodkového systému. Takéto využitie príjmov by zároveň malo byť zabezpečené viac než len vládnym uznesením.

Podnikateľská aliancia Slovenska vznikla v novembri 2001 a združuje podniky pôsobiace na Slovensku, ktoré ročne dosahujú tržby na úrovni 130 mld. Sk a zamestnávajú približne 40-tisíc pracovníkov. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) a Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. Podnikateľská aliancia Slovenska sa hlási princípom etickosti, otvorenosti, principiálnosti, solidárnosti a zákonnosti v podnikaní. Chce sa pričiniť o skvalitnenie podnikateľského prostredia na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:30