Reuters
StoryEditor

Nudné leto kryptomien? Nehrozí. Udalosti vo svete to nedovolia (komentár)

30.07.2016, 21:14

Napriek tomu, že sme v strede prázdnin, to na uhorkovú sezónu medzi kryptomenami nevyzerá. Udialo sa niekoľko významných udalostí po celom svete. Presnejšie v Rusku, Severnej Amerike alebo v Európe.

Rusko nás svojimi vyjadreniami už pravidelne prekvapuje. A inak tomu nebolo ani tentoraz. Pôvodným úmyslom Ministerstva financií bolo úplne zakázať Bitcoin. Tento úmysel sa zmenil a zástupca ministra financií Alexei Moiseev sa vyjadril, že pracujú na zmene legislatívy. Na jednej strane chcú nastaviť reguláciu tak, aby ľudia mohli obchodovať s Bitcoinom. Na strane druhej, ťaženie meny (mining) má ostať naďalej ilegálne. Dôvodom je to, že podľa Ministerstva je jedinou oficiálnou menou rubeľ a ten môže vydávať jedine centrálna banka. Emitovanie inej meny nemá mať miesto v Rusku. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Pravdou je, že v Rusku sa mení každý týždeň.

Zaujímavá správa ohľadom postoja voči Bitcoinu prišla z Floridy. Miestny súd rozhodol, že Bitcoin považuje za majetok. Obžalovaný chcel predať Bitcoiny za doláre. Problémom bolo, že peniaze mali pochádzať z nelegálnej činnosti a tak ho obžalovali z prania špinavých peňazí. Za normálnych okolností by súd uznal vinu. Avšak sudkyňa rozhodla opačne, pretože podľa zákona o praní špinavých peňazí, na to musí byť použitý platobný nástroj. A Bitcoin oficiálne nie je uznaný ako platobný nástroj. Toto súdne rozhodnutie sa tak môže stať precedensom aj pre iné štáty. Otázne je, kedy zákonodarcovia začnú vnímať kryptomeny ako niečo reálne, čo bude treba v budúcnosti legislatívne definovať.

Priaznivo sa k Bitcoinu postavil Gibraltár. Burza zámorského územia Spojeného kráľovstva uviedla finančný inštrument, ktorý investuje do Bitcoinu. Presnejší názov je Bitcoin Exchange Traded Instrument (BTCETI). Tento inštrument bol nalistovaný od 22. júla, pričom sa bude obchodovať aj na Deutsche Boerse. Vytvorenie tohto inštrumentu, okrem iného, poukazuje na fakt, že Bitcoin už nie je natoľko volatilný ako bol. Jeho cena sa vyvíja stabilnejšie, čo láka aj samotné burzy.

Aby sme nezabudli aj na využiteľnosť kryptomien v iných oblastiach. Praktické využitie našli v Spojenom kráľovstve. Start-up GovCoin v spolupráci s Department of Work and Pensions testujú aplikáciu, ktorá by mala stransparentniť vyplácanie sociálnych dávok. Všetky platby smerujúce od štátu k obyvateľom by tak mohli byť zapísané na Blockchain, čo by systém spravilo dôveryhodnejším a prehľadnejším. Obyvateľom to umožní priamo platiť cez mobil, čo uľahčuje správu finančných prostriedkov. Na druhej strane sa objavila vlna kritiky. Štát by mohol v tomto prípade aplikáciu zneužiť, a tak sledovať obyvateľov a ich účty prostredníctvom aplikácie. Vláda môže kontrolovať míňanie obyvateľov na alkohol, drogy alebo gembling. Otázne je, či vláda môže kontrolovať jednotlivcov v ich používaní finančných prostriedkov. Avšak pravdou je, že samotné prostriedky pochádzajú z prerozdeľovania, teda daní a poplatkov ostatných obyvateľov. Čo nastane po testovacej fáze a ako sa vláda voči tomu postaví sa ukáže v najbližšom období. Avšak na tomto príklade je vidieť, že kryptomeny majú široké využitie.

Nemecká spoločnosť SAP a nemecká ReiseBank spolu s kanadskou spoločnosťou ATB Financial zrealizovali platbu, ktorá trvala 20 sekúnd. Presnejšie 1000 kanadských dolárov. Využili na to kryptomenu Ripple. Táto mena je rovnako decentralizovaná ako Bitcoin a bola vytvorená najmä za účelom platieb. Mnoho priaznivcov kryptomien práve z tejto kryptomeny nie sú nadšení. Dôvodom je to, že väčšinu meny vlastní Ripple Labs, ktorá má moc kontrolovať samotné platby. Rovnako je spornou samotná myšlienka spoločnosti. Keďže sa snažia umožniť bankám zjednodušenie platieb a používajú Ripple ako transferovú menu. To sa mnohým priaznivcom nepáči, keďže kryptomenám dôverujú hlavne vďaka myšlienke decentralizácie. Teda myšlienke, že žiadna banka by nemala mať moc nad peniazmi a menou.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:40