StoryEditor

Voľba lekára inými očami

09.06.2004, 00:00
Návrh o nákupe zdravotnej starostlivosti sa zrejme bude musieť nakoniec podriadiť životnej realite. To znamená, že do procesu budú zapojení aj primárni a odborní lekári, ktorí od zdravotných poisťovní už dopredu dostanú markery - kam, do ktorej nemocnice posielať pacienta na operáciu žlčníka, kam na operáciu srdca.

Jedným z reformných opatrení ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca je zavedenie tzv. nákupu zdravotnej starostlivosti. V preklade: zdravotná poisťovňa by objednala a zabezpečila operáciu, zdravotnícky výkon v konkrétnej nemocnici pre svojho poistenca. V súčasnosti poisťovne s nemocnicou zmluvne dohodnú objem výkonov a financií podľa jednotlivých oddelení. Minister Zajac chce -- podľa všetkého -- dotlačiť poisťovne ešte k väčšej zodpovednosti za pacienta. Hovorí, že ak má človek zdravotný problém, nemal by si vybavovať dobrého chirurga, zháňať si referencie o nemocnici z "ľudových" zdrojov, teda od známych, príbuzných. Údajne by sme sa mali obrátiť na svoju pobočku zdravotnej poisťovne, aby nám odporučila dobrého lekára, dobrú nemocnicu. V radoch zdravotných poisťovní a nemocníc naznačená zmena vyvolala spočiatku odmietavé stanovisko. Dnes sú už vyhlásenia dotknutých strán miernejšie. Riaditeľ najväčšej zdravotnej poisťovne vyhlásil, že sú ochotní prevziať garanciu za liečbu pacienta. Jedna z menších poisťovní dokonca povedala, že plánuje vypisovať konkurzy. Na internete zverejnia, aký zdravotný problém potrebujú vyriešiť u svojho poistenca a primári z jednotlivých nemocníc sa budú môcť hlásiť o "zákazku". Riaditelia nemocníc začínajú hovoriť o kvalite poskytovanej zdravotníckej starostlivosti. Sami vravia, že zmluvy a kontrakty od zdravotných poisťovní môžu dostať len tie nemocnice, ktoré budú operovať a liečiť dobre.
Stále sú tu však protiargumenty, že takýto systém zamedzí slobodnú voľbu lekára. Pozrime sa na slobodnú voľbu lekára inými očami. Má pacient dostatok medicínskych vedomostí, aby vedel na sto percent posúdiť prácu lekára? Iste, dobré meno chirurga sa šíri ďaleko a nikto nechce spochybňovať vynikajúcu prácu lekárov. Prečo by si však mal chorý človek sám na základe konexií vybavovať miesto a termín v nemocnici? Ak však boli lekári zvyknutí, že za nimi osobne chodievali pacienti s prosíkom, a za niektorými aj s obálkou, aby ich operovali, nový postup by im urobil vážny škrt v zabehanom systéme.
Celý návrh o nákupe zdravotnej starostlivosti sa zrejme bude musieť nakoniec podriadiť životnej realite. To znamená, že do procesu budú zapojení aj primárni a odborní lekári, ktorí od zdravotných poisťovní už dopredu dostanú markery -- kam, do ktorej nemocnice posielať pacienta na operáciu žlčníka, kam na operáciu srdca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:59