StoryEditor

Cena Slovnaftu v rukách ÚFT

07.04.2003, 00:00

  • Jakabovič: MOL hovorí o etike, ale obchádza zákon
  • Slovnaft v procese akcionárskych zmien
    Vo štvrtok zverejnili zástupcovia spoločnosti MOL ceny za akcie Slovnaftu v povinnej ponuke na prevzatie. Už niekoľko dní sa o tejto cene diskutuje a tak jej oznámenie, ktorú by akceptovali akcionári Slovnaftu, mohlo byť ukončením diskusií. Suma 1 200 Sk za akciu Slovnaftu však túto diskusiu ešte viac vyostrila. Svoje stanoviská k očakávanej cene prezentovala najmä skupina J&T a Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov (OSMA). Podľa nich je férová cena pre malých akcionárov Slovnaftu na úrovni 1 800 až 2 000 Sk za akciu.
    Prvým argumentom na zdôvodnenie ceny na tejto úrovni je cena, ktorú MOL zaplatil Slovintegre a Slovbene za akcie Slovnaftu a tá je 2 200 korún. Tu sa však treba pozrieť aj na "spôsob platby", ktorý dokumentuje charakter tohto obchodu. Tých 2 200 korún totiž MOL zaplatil len sčasti v hotovosti, podstatná časť ceny bola zaplatená akciami spoločnosti MOL. Slovintegra a Slovbena dostali po prepočtoch za každú akciu len cca 521 korún, zvyšok tvorili cenné papiere. Najväčším podielom sa na "platbe" podieľajú novoemitované akcie spoločnosti MOL triedy C, ktoré cez prepočet ich emisného kurzu tvoria z ceny až 1 550 Sk. Navyše Slovintegra a Slovbena sa zaviazali, že s akciami MOL typu C nemôžu po istý čas voľne disponovať, nemôžu ich predať. V obchode medzi MOL a Slovintegrou a Slovbenou išlo o manažérske prevzatie spoločnosti, keď MOL nadobudol viac ako 70 percent akcií Slovnaftu a Slovintegra so Slovbenou takmer 10 percent akcií MOL. Ak by mal MOL podľa týchto princípov postupovať aj voči ostatným akcionárom, dostali by za akciu Slovnaftu len 521 korún, zvyšok by tvorili akcie MOL. Takýto obchod však nemožno v praxi uskutočniť.
    Ďalším argumentom je porovnávanie ponúknutej ceny s čistou hodnotou obchodného imania Slovnaftu, pripadajúcou na akciu (NAV). Táto sa pohybuje na úrovni cca 1 800 korún. Prezentovaná cena 1 200 korún zástupcami MOL je teda pod touto hodnotou. Zákon však prikazuje splniť v povinnej ponuke dve kritériá na stanovenie ceny. Prvým je, že cena musí byť vyššia, ako je 50 percent a túto podmienku prezentovaná cena spĺňa. Druhou, okolo ktorej sa diskutuje viac, je, že musí byť vyššia ako priemerná cena dosiahnutá na burze v obchodoch s akciami Slovnaftu za posledných šesť mesiacov. Po prepočte vychádza táto cena na úrovni cca 1 380 Sk, teda viac ako ponúka MOL. Sporný je však obchod z 20. marca s akciami Slovnaftu, ktorý za predávajúceho uskutočnila skupina J&T, a ktorý zásadným spôsobom zvýšil cenu podľa tohto kritéria. Bez tohto obchodu je spodná hranica pre ponúkanú cenu menej ako 1 100 korún. A práve tento obchod MOLoznačuje za manipuláciu s cenou, nakoľko jediný obchod za šesť mesiacov ju zásadným spôsobom zmenil. Úrad pre finančný trh už skúma ponuku spoločnosti MOL. V odôvodnení ponúkanej ceny sa bude musieť vyjadriť aj k obchodom z 20. marca. Už teraz je zrejmé, že niektorú zo strán svojím rozhodnutím neuspokojí, v každom prípade by však mal uspokojiť platný zákon.

  • menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    03. máj 2024 07:46