StoryEditor

Hospodáriť naoko Bratislave nejde

16.12.2001, 23:00

Keď si kamaráti raz delili cukríky, jeden z nich počítal: "Tebe prvý, mne jeden. Tebe druhý, mne dva. Tebe tretí..."
Podobne to už niekoľko rokov vyzerá medzi bratislavským magistrátom a mestskými časťami. Ich vzťahy nie sú práve najsrdečnejšie. Obe strany napríklad už dlhodobo trápi pomer, akým si delia príjmy z podielových daní. Sedemnásť mestských častí je rozdelených na tzv. malé a veľké, a v tom je kameň úrazu. Veľké dostanú z podielových daní 20 % a malé 55 %. Zvyšok ide mestu. Táto štruktúra je veľmi rezistentná a je takmer nemožné ju meniť. Aj napriek tomu, že niektorí starostovia volajú skôr po delení na solventné a menej solventné mestské časti. Pri akejkoľvek zmene sa bijú snahy magistrátu so starostami, niekedy dokonca starostovia medzi sebou.
Nedávno sa bariéru podarilo prelomiť. Lamač požiadal o preradenie medzi malé mestské časti po tretí raz a podarilo sa. Vytvoril malý precedens, ani to však o týždeň neskôr nepomohlo Karlovej Vsi, ktorá chcela to isté. Magistrát totiž svoj podiel nechce stratiť. Päťmiliardová zadlženosť nad Bratislavou visí ako Damoklov meč. Nepomáhajú ani ostatné finančné problémy zapríčinené zlými rozhodnutiami z minulosti, s ktorými sa magistrát dodnes nevyrovnal, prípadne im ešte "pomohol".
Ekonomická situácia nie je ružová asi nikde. Konanie volených predstaviteľov však nabáda na úvahu, či sa skutočne snažia niečo vyriešiť systémovými krokmi, alebo to všetko má byť len tak -- naoko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 06:15