StoryEditor

Zlato a striebro opätovne oslabili. A s nimi aj ich fundamenty (komentár)

21.11.2016, 23:00

Ceny na trhu

Do stredy minulého týždňa cena zlata toho moc nepredviedla. Štvrtok sa však cena nakoniec prepadla z 1226 USD až niekde k 1205 USD. Striebro bolo úplne iný príbeh. Už v pondelok sa prepadlo zo 17,30 USD až niekde k 16,7 USD. A rovnako ako zlato zažilo ďalší prepad vo štvrtok a piatok pod 16,5 USD.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1207,4 USD, čo bolo o 20,2 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,55 USD, čo bolo o 81 centov menej ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 72,95 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo relatívne menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 182,1 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 79,31 a rovnako mierne stúpol.

Dianie na trhu

Na trhu minulý týždeň pravdepodobne ešte doznieval efekt Trumpa, kedy trhy veria, že sa tomuto prezidentovi podarí pozviechať americkú ekonomiku. Moc by som sa osobne na to netešil, rovnako ako by som sa na to netešil pri Clintonovej. Ale to je už iný príbeh.

Nešpekulujme a pozrime sa ako sa vyvíjali fundamenty na trhu. Prečo ich sledujeme a ako fungujú, sa dá dočítať v knihe „Mrcha“ zlato. Minulý týždeň som písal, že na trhu sa prejavoval nedostatok zlata a na kratšie obdobie i nedostatok striebra. Ceny však aj naďalej klesali. Dokonca pri striebre sa objavila cena pod 17 USD, o ktorej som špekuloval pred 3-4 týždňami, keď bol trh so striebrom výrazne prekúpený.

Minulý týždeň som svoj komentár ukončil nasledovne: „Dnes sa ukazuje, že sa zlatu hodí viac vyššia cena v dolároch. Striebro je na tom ešte komplikovanejšie. Z krátkodobého hľadiska vidíme vysoký dopyt po fyzickom striebre. Ten sa však už neprejavuje dlhodobejšie. Neostáva iné ako počkať, čo sa bude na trhu diať.“

Treba povedať, že tak ako bol trh pred-minulý týždeň v strese, tak sa situácia počas minulého týždňa pomaly upokojovala. Na zlate sa síce sem tam stále ukazoval zvýšený dopyt (na trojmesačných kontraktoch sme boli veľmi blízko bakwardácie), avšak pri kontraktoch o jeden mesiac neskôr, sa trh dostával do slušného contanga. Rovnako to bolo pri striebre. S tým rozdielom, že sa pri viac klesajúcej cene striebra, vôbec nezvyšoval dopyt po sivom kove.

Čo sa teda dialo? Pozrime sa na situáciu z dlhšieho obdobia. Cena na spote bola pred dvoma týždňami niekde okolo 1300 USD a na 3 a 4 mesačných futures o niečo vyššia. Trh bol mierne prekúpený. Efekt Trumpa posunul cenu vyššie, ale vzápätí sa cena vrátila späť. Potom sa dialo nasledovné. Trh sa stával výrazne prekúpený pri cene okolo 1300 USD.

Špekulanti sa začali masívne zbavovať dlhých kontraktov. Pravdepodobne vidia v Trumpovi záchrancu americkej ekonomiky a asi si myslia, že vyššia cena zlata nemá opodstatnenie. Market makri, ktorí zarábajú na rozdiele cien na spotovom a futures trhu to len využili. Predávali (vyskladňovali) fyzický kov, po ktorom bol dopyt na spote relatívne vyšší a nakupovali relatívne lacnejšie futres.

Treba si zároveň uvedomiť, že market makri na situáciu len reagovali - nastoľovali na trhu rovnováhu. Pri nižších cenách sa zároveň dopyt po fyzickom kove zvýšil. O tom sme vlastne písali minulý týždeň. Avšak nepretrval. Dokonca aj pri znižujúcej sa cene sme minulý týždeň zažívali postupne nižší dopyt, resp. na trh prúdil dostatok fyzického kovu.

Čo robia dnes market makri? Nakupujú / požičiavajú si (resp. naskladňujú) fyzický kov (po ktorom je nižší dopyt) a vydávajú voči nemu kontrakty, po ktorých sa dopyt pomalinky zvyšuje. Opäť vyrovnávajú trh.

Výhľad

Znovu sa dostávame do situácie, kedy je hlavne na dlhších kontraktoch trh prekúpený – na zlate mierne (3 mesačné kontrakty cca 0,47% a 4 mesačné 0,9% p.a.) a na striebre výrazne (3 mesačné kontrakty 0,7 % a 5 mesačné 2 %). Na zlate môžeme skôr očakávať podobné cenové úrovne aké sú dnes, pokiaľ samozrejme špekulanti nevyskúšajú ešte nižšie ceny. Striebro sa pokojne môže ďalej prepadať. Keď som pred mesiacom písal, že pod 17 USD, tak v najbližšom období by som nebol prekvapený cenám pod 16 USD.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:39