StoryEditor

Integrácia prinesie rozvojové impulzy

13.05.2003, 00:00

Podnikateľská aliancia Slovenska -- stála konferencia CPHR o zlepšovaní podnikateľského prostredia (PAS) vníma vstup Slovenskej republiky do Európskej únie ako jeden z najvýznamnejších medzníkov v histórii krajiny. Význam tejto udalosti zvýraznila PAS o. i. aj tým, že ho zaradila ako prvý bod do "Wish Listu" -- dokumentu, ktorý predložila pred parlamentnými voľbami politickým stranám.
Rozhodnutie o vstupe Slovenska do Európskej únie je civilizačným rozhodnutím, ktoré významným spôsobom na dlhé obdobie ovplyvní našu krajinu a jej občanov. PAS je presvedčená, že členstvo Slovenska v únii v súčasnosti nemá inú rozumnú alternatívu a že pozitíva tohto kroku vysoko prevažujú nad jeho negatívami. PAS verí, že Slovensko bude z členstva v Európskej únii profitovať nielen hospodársky, ale aj politicky, bezpečnostne a kultúrne. Voľný pohyb pracovných síl a tovarov, ľahší prístup k vzdelaniu v krajinách dnešnej EÚ, tlak na dodržiavanie etiky podnikania a na zvyšovanie efektívnosti podnikových procesov sa premietnu do oživenia ekonomiky, ktoré sa v konečnom dôsledku prejaví na zvýšení životnej úrovne všetkých občanov Slovenska. PAS sa nazdáva, že efektívnym využitím prechodných období, prostriedkov z fondov Európskej únie, ako aj využitím ľudského potenciálu Slovenska je možné do značnej miery eliminovať negatíva plynúce z členstva, a to najmä v počiatočných fázach spojených s adaptáciou na nové podmienky v rámci únie.
PAS vznikla v novembri 2001. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) a Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. Chce sa pričiniť o skvalitnenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Toto stanovisko prešlo schvaľovacím konaním zo strany podnikov združených v PAS. Všetky doterajšie stanoviská vydané PAS možno nájsť na internetovej stránke www.alianciaPAS.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:39