StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

29.04.2003, 00:00
Die Welt
Aj keď sa o tom nahlas nehovorí, zdá sa, že v bruselskej centrále NATO už o nástupcovi súčasného generálneho tajomníka aliancie Georgea Robertsona rozhodli. Za najperspektívnejšieho kandidáta na prestížny post označujú Portugalčana Antonia Vitorina, terajšieho komisára EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť. Profesora práva považujú jeho kolegovia z Európskej komisie za sebavedomého a súčasne za zdržanlivého a uvážlivého človeka, stopercentného profesionála. Vitorino pôsobil ako sudca ústavného súdu v Lisabone, má za sebou post vicepremiéra a ministra obrany. Na poste komisára EÚ sa špecializuje na boj proti terorizmu a na rozdiel od Robertsona nie je nadmerne upriamený na USA a Londýn. V prospech Vitorina hovorí aj skutočnosť, že by si dokázal nájsť cestu k menším členom NATO, čo sa Robertsonovi nie vždy podarilo. Terajšiemu tajomníkovi aliancie sa okrem toho dáva za vinu, že svojím rozhodnutím aktivovať po 11. septembri 2001 článok 5 zakladajúcej listiny NATO voviedol alianciu do hlbokej krízy. Vymenovanie Antonia Vitorina za generálneho tajomníka NATO by však bolo v dnešnom rozhádanom svete aj dobrým politickým signálom. S Javierom Solanom odišiel bývalý generálny tajomník NATO do EÚ. Prečo by to nemohlo byť teraz naopak. (Bledý byrokrat, Katja Ridderbusch, 27. 4.)

Frankfurter Allgemeine
Žijeme v Európe, ktorá si akosi nehľadá cestu k rozumu a srdcu svojich občanov, avšak v budúcnosti bude celkom určite dávať viac ako menej: je to Európa plná hádok, mocenských protikladov, nepriehľadnosti. V Európskom konvente prešli do otvoreného boja "veľké" a "malé" členské štáty. Konflikty sa vyskytovali aj v minulosti, nikdy sa však nedostali do najvyšších sfér. Bolo to tak preto, lebo vždy sa našla krajina, ako napríklad Nemecko, ktorá do hroziacej hádky zasiahla a zmiernila ju. Teraz chcú Luxembursko, Belgicko, Francúzsko a Nemecko rokovať v Bruseli o základných elementoch Európskej obrannej únie. Ani jeden z organizátorov tejto schôdzky nesmie byť prekvapený, že svet hovorí o "rozbíjačskom summite". (Takto to ďalej nejde, 27. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:41