Reuters
StoryEditor

Veľké banky manipulujú ceny striebra. Fakt?

20.12.2016, 23:00

Podľa mnohých sú najväčším nepriateľom cien striebra tzv. bullion banky. Teória hovorí, že tieto veľké banky, slúžia svetovým elitám na manipuláciu cien. Cena zlata už má byť totiž dávno 10, ak nie 50 tis. USD a cena striebra má rásť dokonca narásť rýchlejšie.

Príkladom manipulácie cien mal byť napr. cenový rozdiel medzi fixom ceny striebra (13,58 USD) a trhovou cenou (14,40 USD) z konca januára 2016. Pre mnohých jasný dôkaz manipulácie.

Bullion banky - market makeri

Sú pre trh potrebné. Sú to subjekty, ktoré môžu predávať i kupovať naraz na rovnakom trhu. Nezáleží im na cene, ale na rozdiele medzi cenou na spote a futures trhu. Môžeme si ich predstaviť ako skladníkov. Naskladňujú, ak je cena na spote nižšia, ako na futures.

Je to v prípade dostatku komodity; a vyskladňujú v opačnom prípade. Výsledkom je narovnávanie rozdielov medzi cenami, ktoré požadujú na trhu kupujúci (bid) a predávajúci (ask). Ani kupujúci a ani predávajúci tak nemôžu zneužívať svoju prípadnú pozíciu, ak by ju z nejakého dôvodu mali alebo mohli získať. Samozrejme to nevonia tým, ktorí by bez nich mohli požadovať vyššie ceny.

Údajná „dokázaná“ manipulácia fixu z januára 2016

Paradoxne sa dá tvrdiť, že bola spôsobená nepôsobením market makrov – veľkých bánk, obvinených z nekalých praktík pri stanovovaní fixu. Či boli, alebo neboli, dané praktiky v minulosti etické, nie je predmetom tohto článku. Dôležitý je výsledok.

Market makri sú opatrnejší pri zasahovaní do cenotvorby a zároveň viac regulovaní. Výsledkom sú vyššie cenové rozdiely na rôznych trhoch, ktoré nemôžu byť nimi znižované. Januárový prípad nebol výnimkou.

Trh nebol pri stanovení fixu stlačený kvôli väčšiemu tlaku na predaj striebra, ale kvôli tomu, že sa na trhu neobjavili kupci. Cena klesala pretože ponúkané množstvo na trhu nikto nekupoval. Samozrejme s ďalším hľadaním ceny (nižšej lebo pri vyššej nikto nekupoval) sa na trh uvoľňovalo ďalšie množstvo striebra, ako sa spúšťali stop-loss príkazy, či panikárili tí, ktorí sú cenovo citliví.

Diskrepancia ponuky a dopytu bola veľká preto, lebo na vyrovnanie trhu boli potrební iní hráči, ako market makeri. Iní hráči potrebujú vyššie cenové rozdiely, aby zrealizovali daný obchod vzhľadom na vyššie riziko, ktorému čelia a postavenie oproti market makrom.

Organizátori fixu po danej diskrepancii prijali určité opatrenia, ako napr. že nebudú prezentovať veľkosť ponuky a dopytu, či zvýšenie motivácie pre účasť v aukcii aj od nebankových účastníkov. Uvidíme ako dlho to vydrží, každopádne má nepôsobenie market makerov negatívny dopad minimálne na ťažobné firmy.

Môže samotná „manipulácia“ fixu spôsobiť prepad cien?

Nemá ako. Aj keby sme pristúpili na túto tézu, maximálne ide o denné pohyby, ktoré „oholili“ špekulantov. Bez toho, aby sa na trhu objavovalo nové fyzické striebro alebo neklesal dopyt, nie je možné, aby dlhodobo klesala cena.

Do teórie o manipulácie cien môžete použiť centrálne banky len obmedzene. Nemajú totiž žiadne zásoby striebra. Prečo sa teda ceny striebra prepadali? Dopyt po ňom bol nižší ako jeho ponuka. Nič viac. Striebro mnohí obdivujú bezkriticky. Ako investičný grál, kedy sa nemôžete pomýliť. Pozor na to, aj ono má svoje limity. Píšem o nich vo svojej knihe „Mrcha“ zlato.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:24