BitcoinReuters
StoryEditor

Silný rok Bitcoinu a kryptografie

26.12.2016, 23:00
Bitcoin má už sedem rokov a rok 2016 bol opäť lepším a úspešnejším rokom, ako tie predchádzajúce

Bitcoin začal rok s pomerne nízkou cenou okolo 430€ a zakončuje ho s cenou okolo 830€, čo je rast o viac ako 90%. Keď si to porovnáme s podobnou komoditou, zlatom, tak jeho cena vzrástla o približne 10%. Prečo podobnou? Veľa nadšencov prirovnáva alebo dokonca nadradzuje Bitcoin nad zlato. V jednej veci majú pravdu.

Rovnako môže slúžiť ako platobný prostriedok, dokonca je „použiteľnejší“. Na strane druhej je jeho ponuka obmedzená na 21 miliónov, zatiaľ čo pri zlate takéto obmedzenie nie je. Zlato z hľadiska plnohodnotných peňazí je vhodnejšou komoditou, avšak to už by sme museli zájsť k teórii okolo dlhu, či úroku.

S Bitcoinom sa často špekuluje a preto plnohodnotnými peniazmi nebude. Napriek tomu je potrebné poznamenať, že v roku 2016 slúžil ako alternatívny uchovávateľ hodnoty. V krátkosti stačí spomenúť Indiu, Brexit, Trumpa alebo Čínu. Vždy keď trhy znervózneli alebo mali problémy národné meny, tak ľudia rýchlo nakúpili Bitcoin.

O čom sa zatiaľ hovorí menej a malo by sa oveľa viac, je Blockchain. Technológia stojaca za Bitcoinom a ostatnými kryptomenami. V jednoduchosti je to decentralizovaná, nenapadnuteľná a plne transparentná (transakcie Bitcoinu sú dohladateľné na internete) „databáza“. Jej využitie je až neuveriteľne široké.

Zdravotníctvo, rôzne registre (obchodný a živnostenský  register, kataster, register účtovných závierok, notárske zápisy), školstvo, verejná správa, verejné obstarávania, či zúčtovanie platieb. Samozrejme Blockchain ponúka aj rôzne nadstavby. Napríklad platba obchodníkovi sa uvoľní až po dodaní zásielky. Prídete do kina a mobilom si odomknete zaplatené sedadlo.

Ministerstvo vypíše tender, ktorý sa automaticky schváli až po splnení podmienok a odomkne peniaze víťazovi. Nehovoriac o tom, že im bude každý pozerať na prsty. Využitie je široké. A jeho praktická rovina už naberá na obrátkach. Švédsko skúša kataster nehnuteľností. Vláda USA sa pripravuje na použitie Blockchainu v zdravotníctve. Poľsko si na to dokonca zriadilo Ministerstvo pre digitálne záležitosti. Banky už nemajú hlavu v piesku, ale plne sa zapojili do použitia Blockchainu vo finančnom sektore.

Bitcoin bude mať budúci rok 8 rokov, avšak už teraz je z neho celebrita, ktorú ohovárajú vlády, banky a rôzne spoločnosti. Za osem rokov slúžil stovkám ostatných kryptomien ako evolučný príklad a celkovo ako tvár kryptografie a sily počítačov. Napriek tomu bude kľúčové ako si celebritu a ostatných kandidátov vychovajú regulátori. Stále majú v moci mu v veľmi výrazne pokaziť meno, avšak táto moc sa s jeho popularitou a využitím zmenšuje.  

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:07