Reuters
StoryEditor

India s nadrozmernými bankovkami a barterom

30.12.2016, 11:18
Posledné dva týždne sa tešili najmä obchodníci s Bitcoinom, keďže jeho cena je aktuálne na úrovni viac ako 950 dolárov a očakáva sa kedy pokorí tisícku.

V poslednom prehľade roku 2016 nebudeme rozoberať cenu, ale pozrieme sa na iné zaujímavé udalosti.

Indické tlačenie nových bankoviek už trvá nejaký ten týždeň. Za ten čas mali a stále majú obyvatelia problém si vytiahnuť peniaze z bankomatov. Najprv to bol hlavne problém kvôli tomu, že všetci si chceli vybrať peniaze z bánk a buď ich niekde minúť alebo zameniť za niečo iné, keďže sa mali čoskoro zrušiť. A tak vznikli nekonečné rady pred bankomatmi. V súčasnosti je tu nový problém.

Centrálna banka vydala nové bankovky, avšak zmenila sa ich fyzická veľkosť. To znamená že bankomaty ich nevydajú. A teraz bude trvať - podľa odhadov spoločnosti, ktorá ich spravuje – asi dva mesiace kým nakonfiguruje 65% nefunkčných bankomatov. Samozrejme to znamená dobré správy pre Bitcoin. Napriek tomu napríklad Goldman Sachs predpovedá nástup barteru (výmeny tovar za tovar) v prípade chudobných vrstiev obyvateľstva.

Protinožci sa chcú vydať kombinovaním prístupu z Indie a Španielska. V Španielsku chcú zakázať hotovosť nad 1000€ a v Indii vymieňali najpoužívanejšie bankovky. V Austrálii sa aktuálne rozhoduje, či zrušia bankovky 100 dolárovej hodnoty. Aby tým bojovali proti čiernej ekonomike, ktorej veľkosť sa odhaduje na 1,5% HDP. Predpokladá sa, že do pazúrov regulátorov by sa mohla dostať aj bankovka v hodnote 50 austrálskych dolárov.

Austrália sa tak pripája ku krajinám, ktoré bojujú proti kešu a chcú v čo najväčšej miere zabrániť rozmáhaniu čiernej ekonomiky. Otázne je, či sa im to podarí, keďže vidieť na platby v hotovosti nemôžu. Najmä keď tu máme ako bonus ešte Bitcoin. Podobne zasiahla aj Venezuela, avšak tu je to skôr zúfalstvo. Vláda zrušila bankovky v hodnote 100 bolívarov, avšak tie sú v súčasnosti prakticky bezcenné. Najvyššia hodnota bankoviek je tak 50 bolívarov, pričom na čiernom trhu ich potrebujú 200 na kúpu chleba. Keďže 50 bolívarov je v súčasnosti ekvivalentom jedného centu amerického dolára.

Aby sa nezabudlo na potenciál Blockchainu, tak ten by rada využívala mincovňa Spojeného kráľovstva, Royal Mint spolu so spoločnosťou CME Group, ktorá sa zaoberá najmä obchodovaním na burze. Obe strany by chceli vytvoriť obchodnú platformu pre zlato na báze Blockchainu. Cieľom je vytvoriť Royal Mint Gold, digitálne aktívum na báze zlata, ktoré by sa obchodovalo. Objavila sa voči tomuto projektu aj určitá skepsa. Blockchain by priniesol jednoduchšie obchodovanie a nižšie náklady pre obchodníkov a samozrejme plne transparentný systém, keďže na Blockchaine by bolo všetko zapísané. Na strane druhej je tu práve skepsa v súvislosti s Kráľovskou Mincovňou, keďže je to viac ako 1000 rokov stará inštitúcia a tá by mohla vyvinúť systém, ktorý by mala pod kontrolou.

Čerešničkou na torte je situácia v Spojenom Kráľovstve po tom, čo sa dostala do obehu nová 5 librová bankovka. Už nie je papierová ale zo špeciálneho polyméru, ktorý má byť odolnejší a zostať čistý dlhšiu dobu. Problémom je, že materiál obsahuje malé množstvo živočíšneho tuku a to sa nepáči vegánom a niektorým náboženstvám. Preto sa podpísalo pod petíciu 130 000 osôb a vláda teraz hľadá riešenie. Kto vie, možno im odporučí Bitcoin.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:01