StoryEditor

Ceny zlata a striebra klesli. Fundamenty však ostávajú silné (komentár dňa)

06.03.2017, 23:00

Ceny na trhu

Minulý týždeň sme mali postupný pokles ceny pri zlate. Zlato klesalo z 1265 USD až do piatku na úroveň okolo 1220 USD, potom mierne posilnilo. Striebro sa držalo skoro celý týždeň, potom prudko prepadlo z 18,3 na 17,7 USD a v piatok rovnako ako zlato mierne poslinilo.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1234,3 USD, čo bolo o 22,6 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,94 USD, čo bolo o 38 centov menej ako predminulý týždňom.

Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 68,8, čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 191,62 a klesal. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 82,14 a rovnako klesol.

Dianie na trhu

Už tri týždne čakáme na prudší cenový pohyb, aby sme zistili, čo to urobí s fundamentami na trhu. Do minulého týždňa totižto pekne posilňovali ako ceny, tak i fundamenty oboch kovov. Rovnako sme si písali, že špekulanti môžu krátkodobo poslať cenu kamkoľvek.

Vždy sú to na konci dňa market makri, ktorí reálne zhodnotia situáciu, ktorú špekulanti len odhadovali. Prudký cenový pohyb smerom dole bol na striebre. Zlato klesalo postupne. To, čo nás zaujíma, je však vývoj fundamentov. Čo sa teda dialo?

Pri zlate sa objavila bakwardácia. Spotová cena bola vyššie ako cena relevantných najbližších futures kontraktov. Cenu stlačili špekulanti inými slovami príliš. Dnes – v pondelok v čase písania článku – je situácia veľmi podobná, aj keď backwardácia explicitne nie je. Trh je však pri týchto cenách napnutý. Čo to znamená? Znamená to, že súčasné ceny spôsobujú vyšší dopyt po fyzickom kove a nie sú atraktívne pre ponuku fyzického kovu v zmysle požičania zlata, resp. novej ťažby.

Striebro je na tom podobne. Jediný rozdiel bol ten, že vo štvrtok sa objavili opätovne viaceré články o manipulácii cien striebra. Dnes sú všetky trhy manipulované nepriamo opatreniami centrálnych bánk. Avšak tí, čo píšu o drahých kovoch tvrdia, že pri nich pôsobia ešte aj iné temné sily Mordoru – veľké banky, ktoré predávajú nekryté kontrakty. Nie je to pravda.

Nekrytých kontraktov na trhu nie je veľa. Ak by boli, videli by sme vysoký rozdiel medzi futures a spotom v prípade likvidujúcich sa kontraktov. To sa zatiaľ nedeje. Teória o manipulácii nie je správna, dokonca pri striebre nie je možné použiť ani argumenty o tom, že striebro na trh požičiavajú centrálne banky (ako tomu je na trhu so zlatom).

Tie totižto striebro nevlastnia. Viac o téme manipulácie nájde čitateľ na mojom blogu viagold.sk v sekcii „manipulácia“. Avšak späť k striebru a minulému týždňu. Jeho cena sa v piatok mierne spamätala. Dopyt ostal relatívne stabilný, aj keď v porovnaní so zlatom je stres nižší.

Výhľad

Špekulanti sa môžu s cenami naďalej hrať. Fundamenty pre oba kovy však ostávajú silné. Pokiaľ by sme opätovne videli stlačenie ceny nižšie, bude zaujímavé sledovať, čo to urobí s holdermi zlata a striebra. Budú púšťať nový kov na trh alebo nie? To by nám opätovne odkrylo, čo sa deje v pozadí a aké nálady a názory majú vlastníci zlata a striebra na súčasnú ekonomickú situáciu.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:54