StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

22.05.2003, 00:00

Die Welt
Napriek ostrej kritike odporcov americkej politiky nie sú USA nijakou autistickou hyperveľmocou. Washington kladie čoraz častejšie dôraz na to, aby vo svetovom spoločenstve zavládla opäť snaha riešiť veci dohodou. Takýto prístup možno označiť za pragmatický a možno aj za úmyselný, v každom prípade však ukazuje, že USA nechcú ovládať svet a vládnuť samy, ale že hľadajú a potrebujú partnera, schopného a ochotného dohodnúť sa.
Najnovší príklad americkej snahy zapojiť do riešenia celosvetových problémov aj iné krajiny je nový návrh rezolúcie o Iraku. Okrem toho, že v návrhu sa zdôrazňuje oveľa väčšia a nezávislá úloha OSN v procese budovania Iraku, chcú USA a Veľká Británia vyhovieť aj ruskému želaniu a predĺžiť program ropa za potraviny. Aj keď si Bushova administratíva popálila prsty na pôde Bezpečnostnej rady OSN ešte pred začiatkom vojnových udalostí, hľadá opäť spoluprácu a uznanie. Túto skutočnosť treba chápať predovšetkým ako šancu pre OSN. (Spojené štáty na jednej lodi s OSN, Dietrich Alexander, 21. 5.)

Süddeutsche Zeitung
Návrh rezolúcie, ktorý USA predložili BR OSN, je ako veľká špongia. Má nasať všetky otvorené otázky o povojnovom Iraku a zotrieť všetky hádky v Bezpečnostnej rade. Dokonca aj medzi doterajšími protivníkmi vojny sa množia hlasy, ktorým sa páči tento nový koncept. O tom by sa dalo diskutovať, keby išlo len o iracké problémy. V skutočnosti však hrozí, že sa touto špongiou zotrie aj niekoľko zásad medzinárodného systému -- odmietanie vojny ako nástroja politiky a monopol BR OSN v bezpečnostnej oblasti. Kto dnes súhlasí s americkými plánmi, musí vedieť, že urobil zásadné rozhodnutie pre svet zajtrajška. Amerika stále žiada úlohu, ktorá sa pohybuje medzi koloniálnou mocnosťou a stvoriteľom. Chce ťažiť z ropného bohatstva púštnej krajiny -- údajne v jej záujme. Ak bude BR OSN nasledovať tento model, dostala by Bushova vláda dodatočne to, o čo sa pred vojnou márne snažila: požehnanie OSN a aspoň zdanie legality a legitimity. (Americké plány ohrozujú základy medzinárodného systému, Stefan Ulrich, 21. 5.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:48