StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.04.2003, 00:00
Die Welt
V modernej vojne prezentovanej masmédiami sú symbolické víťazstvá dôležitejšie ako kedykoľvek v minulosti. Svet s úžasom hľadí na skvostné zariadenie izieb v palácoch irackého vodcu, na pozlátené vodovodné kohútiky a perleťou vykladané kúpeľňové súpravy. Z vojenskej stránky takéto obrázky veľa neznamenajú, dokumentujú však triumf víťazov. Keď v roku 1945 obsadila americká armáda Bavorsko, americkí vojnoví spravodajcovia nedokumentovali len hrôzy koncentračných táborov, ale aj vnútrajšok Hitlerových rezidencií. Z mája 1945 pochádza fotografia skupiny amerických vojakov, obdivujúcich prekrásny výhľad z prázdneho rámu, ktorý zostal z panoramatického okna vo veľkej hale zbombardovanej Hitlerovej rezidencie na Obersalzbergu neďaleko bavorskej obce Berchtesgaden. So súkromnou sférou vládcov však radi zúčtovali aj revolucionári. Na luxusné paláce samovládcov mierili napríklad útoky vojakov a povstalcov v Rusku v roku 1917, ale aj v Rumunsku pri páde Ceaušescovho režimu. (Opojenie víťazstvom v kúpeľni, Sven Felix Kellerhoff, 9. 4.)

Der Standard
Po cielenom pokuse amerických vojakov poslať irackého vodcu Saddáma Husajna na onen svet sa môže stať, že diktátorov osud zostane navždy zahalený tajomstvom a stane sa napokon mýtom. Napriek tomu, že z budovy, v ktorej sa mal nachádzať spolu so svojimi vernými aj Saddám, nezostalo po presnom zásahu bomby takmer nič, nemožno vedieť, kedy a kde sa Husajn -- či už pravý alebo nepravý -- opäť ukáže. Oveľa horší ako táto skutočnosť je však fakt, že ani zmiznutie Saddáma nebude stačiť na to, aby sa jeho prívrženci vzdali. Tí totiž ešte stále veria v nemožné. Každodenným príkladom tvrdohlavého odmietania reality je iracký minister informácií, ktorý -- napriek tomu, že prakticky za jeho chrbtom prechádza americký tank -- tvrdí, že v Bagdade Američanov niet. Iracké vedenie zrejme nezabudlo na staré pravidlo -- pokiaľ vodca ešte žije, treba byť lojálny. Táto skutočnosť je však pre spojencov nepriaznivým znamením. (Podklad pre mýty, Gudrun Harrer, 9. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 16:22