StoryEditor

Nevedia alebo neveria?

27.09.2002, 00:00

Ministerstvá životného prostredia, výstavby a regionálneho rozvoja aj poľnohospodárstva sú už teraz významnými koordinátormi a prijímateľmi predvstupovej pomoci Európskej únie. Ak sa naplnia integračné ambície Slovenska, bude do týchto rezortov prúdiť úplná väčšina prostriedkov z európskych fondov. Ak sa naplnia kuloárové predpovede o obsadení kresiel vo vláde, budú viesť tieto tri rezorty nominanti SMK. Ak si lídri ostatných troch strán potenciálnej vládnej koalície osvoja názor, že obsadenie kresla predsedu Národnej rady Slovenskej republiky príslušníkom maďarskej menšiny "by bolo netypické a nie najšťastnejšie", potom dostane SMK ako náhradu právo obsadiť kreslo podpredsedu vlády, ktorý bude mať v kompetencii okrem ľudských práv, národnostných menšín a cirkví aj európsku integráciu. Z tejto pozície bude koordinovať predvstupovú stratégiu Slovenska a zastupovať Slovensko v rokovaniach s Európskou komisiou. V rukách predstaviteľov jednej politickej strany sa tak skoncentrujú významné kompetencie v lokalizácii čerpania prostriedkov z európskych fondov. Čiastočná dekoncentrácia je možná pri troche rozumu.
Keďže SMK je druhý najsilnejší politický subjekt pravicovej koalície, ťažko možno spochybniť jej nárok na kreslo predsedu Národnej rady alebo jediného podpredsedu vlády. Druhé riešenie sa považuje z hľadiska menšieho koaličného i opozičného odporu za prijateľnejšie. Nekonfliktnú cestu k zníženiu vplyvu SMK na finančné toky z eurofondov otvoril odchádzajúci minister výstavby a regionálneho rozvoja István Harna, ktorý vyhlásil, že o kreslo ministra už nemá z vekových dôvodov záujem. Malý záujem ostatných strán o toto ministerstvo je nepochopiteľný.
Väčšina politikov a novinárov zužuje jeho poslanie "na to ministerstvo, ktorého vznik si vynútil Jano Ľupták", pričom zabúdajú, že okrem výstavby má v názve aj regionálny rozvoj. V každej krajine, ktorá sa chystá vstúpiť do Európskej únie a robí rozsiahlu decentralizáciu moci a správy v prospech regiónov, to je jedno z politicky strategických ministerstiev. Zároveň väčšina politikov i novinárov pripisuje neprimerane veľkú dôležitosť ministerstvu hospodárstva. Napriek tomu, že všetky tzv. strategické firmy sa už sprivatizovali alebo odštátnili (prevodom do vlastníctva FNM) a niektorí lídri pravicovej koalície tvrdia, že licencie bude ministerstvo prideľovať už len súťažným spôsobom, obchodné zastúpenia v zahraničí prejdú pod ministerstvo zahraničných vecí a zástupcovia štátu sa budú do orgánov SPP, Slovenských elektrární a ďalších spoločností v rezorte nominovať na základe verejných súťaží. Sú len dve možné vysvetlenia -- buď to niektorí nevedia alebo tomu neveria.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:53