StoryEditor

Vabank o kreslo šéfa SIS a vnútro

09.03.2003, 23:00

Medzi pospolitosťou rozšírený názor, že politika je panské huncútstvo, dostal v ostatných dňoch ďalšie argumenty. Začalo sa to magnetofónovou páskou, na ktorej bol záznam rozhovoru predsedu ANO, podpredsedu NR SR Pavla Ruska o trávení Vianoc. Podľa prvej verzie ju P. Ruskovi priniesol "jeho zdroj", ktorého meno nechcel prezradiť, podľa novšej to bol jeho šofér. Pokračovalo to doručením údajných prepisov údajných rozhovorov podnikateľa J. Badžgoňa, údajne blízkeho SDKÚ. A údajne na ceste už sú ďalšie diskreditačné materiály. Obidve inštitúcie, ktoré mohli odpočúvať legálne, popreli, že by tak konali či už v prípade P. Ruska alebo J. Badžgoňa -- a doteraz žiadny poslanecký prieskum nedokázal, že by niektorá z nich nehovorila pravdu. To najdôležitejšie, na čo by sa mali sústrediť kompetentné orgány, je vyšetriť, ako sa mohli dostať do odpočúvacieho systému nelegálne nahrávky (pretože tajná služba, do ktorej možno vstupovať za účelom "tunelovania" správ a podsúvania dezinformácií, je pre štát nebezpečná) a vyčistiť políciu a SIS od osôb, ktoré podľa rôznych správ kupčia s odpočúvaniami. Vytĺkanie politického kapitálu, ktorého sme svedkami, je v tomto prípade prejavom vrcholného hazardérstva.
Je zrejmé, že niekto tu rozohral hru s doteraz neistým cieľom -- môže ísť o pokus destabilizovať súčasnú vládnu koalíciu ako celok (zabraná do svojich vnútorných problémov nebude mať čas na reformy), diskreditovať SIS, ale aj tlak na odstavenie ministra vnútra SR Vladimíra Palka. A zdá sa, že práve o to teraz ide predovšetkým. V prvej etape ANO požadovala krížovú kontrolu nad vnútrom a SIS a odvolávala sa pritom na akúsi dohodu s predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom na výmene šéfa SIS Vladimíra Mitra. Teraz ANO zmenila názor -- jej ministri vo vláde podporia Mitrovo odvolanie, ale až keď sa nájde jeho nástupca. Čiže až sa stane niečo, čo je v krátkom časovom horizonte málo pravdepodobné. Na zmenu stanoviska ANO pritom stačilo málo: vymenovanie Petra Tótha (bývalého redaktora denníka Národná obroda, ktorý patrí do mediálneho impéria P. Ruska) za šéfa kontrarozviedky SIS. To priam zvádza k podozreniam, že ANO jeden svoj cieľ dosiahla: má svojho človeka v SIS. Na druhej strane sa oprávnene pobúrilo KDH, ktoré toto vymenovanie nepochybne vyhodnotilo ako signál na útok na svoju kľúčovú pozíciu. P. Tóth je podozrivý zo spáchania trestného činu útoku na štátneho činiteľa -- údajne je odosielateľom faxového udania na V. Palka za zneužitie funkcie (mimochodom, práve v súvislosti s odpočúvaniami P. Ruska). Navyše vnútro irituje šéfa ANO aj osobnejšie -- preverovaním finančného pozadia jeho bývalej(?) TV Markíza a spoločností jeho partnerov v súvislosti s firmou Drukos (a tam v žiadnom prípade nejde o fazuľky, ale o milióny a poslaneckú imunitu). Je zrejmé, že vymenovanie P. Tótha za vysokého funkcionára SIS bolo od V. Mitra veľmi neprezieravé a v konečnom dôsledku poškodí nielen jeho, ale predovšetkým premiéra. Odôvodňovanie, prečo má V. Mitro stále jeho dôveru, bude totiž veľmi problematické a bude zvádzať na úvahy o oprávnenosti tvrdení, že premiér má na to svoje úzko osobné (a nie príliš čisté) dôvody.
Z panského huncútstva sa stáva vysoká hra, v ktorej viacerí budú hrať vabank. Bohužiaľ, na náš úkor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:52