StoryEditor

SR žiada od Budapešti vysvetlenie

16.01.2003, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Oficiálnu požiadavku slovenskej strany, ktorá by čakala vysvetlenie od Maďarska vo veci vyplácania podpory vzdelávania v zmysle krajanského zákona, doteraz maďarské ministerstvo zahraničných vecí nedostalo. Povedal to včera hovorca maďarského MZV Tamás Tóth. Podľa jeho slov pri odovzdávaní listu slovenského ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, v ktorom svojho maďarského partnera Lászlóa Kovácsa informuje o vymenovaní spolupredsedu zmiešanej slovensko-maďarskej komisie a v ktorom navrhol čo najskoršie zvolanie tejto komisie, slovenský diplomat odovzdávajúci list maďarskému diplomatovi v Bratislave ústne pripomenul otázku vyplácania podpory Nadáciou Illyés. O žiadosti vo forme listu hovorca zatiaľ nemá informáciu. MZ SR v stredu oznámilo, že v utorok oficiálne požiadalo maďarskú stranu o vysvetlenie informácií o pondelkovom odovzdávaní finančných podpôr prvým rodinám zo Slovenska, ktoré sa v Ostrihome uskutočnilo v zmysle maďarského krajanského zákona.
V pondelok prevzalo deväť rodín zo slovenskej obce Tekovské Lužany šeky, ktorými Maďarsko podľa krajanského zákona podporuje rodiny Maďarov žijúcich v susedných krajinách. Podporu dostali tie rodiny, ktoré sa prihlásili do verejnej súťaže Nadácie Illyés a svoje dve deti zapísali do škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Potvrdil to riaditeľ nadácie László Veress. Združenie za spoločné ciele sa od krokov Nadácie Illyés Közalapítvány v Ostrihome dištancovalo. (Viac v rubrike Zahraničie)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:17