StoryEditor

Z čoho zaplatí (nielen) Róm nemocnicu?

25.11.2002, 23:00

Návrhy ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca na spoplatňovanie pobytu pacientov v nemocnici vyvolávajú širokú diskusiu tak v radoch odbornej, ako aj laickej verejnosti na celom Slovensku. Najvýraznejšie je to však v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti. Na Spiši by sa to v nemocniciach dotklo predovšetkým detských oddelení, pretože ich pacientmi sú predovšetkým rómske deti. Tie nielenže sú často chorľavejšie, ale liečba v domácom prostredí býva neúčinná. Trpia najmä na infekcie dýchacích a močových ciest, zápalmi pľúc, priedušiek a pod. Keďže ide o deti, ktoré podchádzajú zo sociálne najslabších rodín, vynára sa otázka, z čoho ich rodičia budú prípadnú hospitalizáciu platiť, resp. ako a kto bude poplatky od nich vymáhať. Hoci by to malo byť teoreticky možné cez zdravotné poisťovne, príslušné mesto, Sociálnu poisťovňu a ďalšie zložky, je to podľa odborníkov veľmi problematické. Vynára sa však aj ďalšia otázka: Prečo predovšetkým rómske deti sú také chorľavé, prečo behajú aj v zimných mesiacoch polonahé, ako sa môže stať, že v postieľke zomrie od hladu malé dieťa? Kde je vtedy jeho matka, kde sú sociálni pracovníci?
Môže sa stať, že rodičia z obavy platenia radšej ťažko choré dieťa nechajú doma. Dôsledky takýchto "ekonomických" opatrení zo strany rodičov si vie asi každý domyslieť. Takto to vnímajú aj na detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Krompachoch, v ktorých je tiež vysoká koncentrácia rómskej populácie. HN to potvrdila jeho primárka MUDr. Jaroslava Töroková, podľa ktorej takmer 90 % malých pacientov je z radov Rómov. Tunajšie oddelenie disponuje v súčasnosti 30 lôžkami. Už dnes je problém, ak má matka zostať s dieťaťom v nemocnici. Poplatok za stravu je pre mnohých rodičov nad rámec ich finančných možností a nejde iba o rómske rodiny. Vidno to i z toho, že pred vyplácaním sociálnych dávok neprídu za svojimi deťmi i napriek odporúčaniu lekárov, lebo nemajú peniaze na autobus. Obavy z avizovaných zmien nedokážu rozptýliť ani sľubované sociálne príplatky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:13