StoryEditor

Drahé kovy zažívajú korekciu. Kedy príde obrat?

26.10.2022, 15:43

Kým určité formy investícií strácajú na hodnote, tie ktoré sú považované za bezpečné prístavy, napríklad drahé kovy, majú tendenciu v takýchto obdobiach na hodnote rásť.

Aj keď naprieč trhmi môžeme aktuálne sledovať medvedí sentiment, nemusí to nevyhnutne znamenať signál na výpredaj portfólia. Áno, recesia je reálnou hrozbou, ktorej sa investori obávajú, ale je to v prípade investícií skutočne len hrozba alebo aj príležitosť? Záleží od uhla pohľadu.

Korekcia naprieč segmentmi, môže byť nepochybne zaujímavou príležitosťou na nákup. Kým určité formy investícií strácajú na hodnote, tie ktoré sú považované za bezpečné prístavy, napríklad drahé kovy, majú tendenciu v takýchto obdobiach na hodnote rásť.

Práve v prípade drahých kovov sme v poslednom čase mohli sledovať zaujímavú korekciu. Za posledný týždeň si zlato odpísalo zo svojej hodnoty 2,9 percenta, zatiaľ čo striebro stratilo celkovo 9,6 percenta. Zlato koncom septembra (ktorý bol pre trhy najhorším za posledné roky) zaznamenalo najnižšie hodnoty za posledného dva a pol roka. V praxi by to mohlo znamenať, že onedlho príde k otočeniu tohto trendu. Inflácia naprieč globálnou ekonomikou totiž neustále rastie a investori sa majú na pozore.

Cena zlata sa v posledných dňoch pohybuje okolo úrovne 1650 USD za uncu, zatiaľ čo krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu to bolo viac ako 1980 USD za uncu. Jeho cena postupne klesala od jari tohto roka a s ohľadom na aktuálne nepokojnú situáciu (nielen) na trhoch je možné očakávať, že tento trend by sa mohol už čoskoro otočiť.

image

Vývoj hodnoty zlata za posledných 5 rokov. FOTO: Investing.com

Na druhej strane - v najbližších týždňoch nás čaká zvyčajne najlepšie obdobie pre trhy - posledný kvartál v roku. Ten môže byť pre akciové tituly poriadne býčím obdobím s ohľadom na blížiaci sa Black Friday, ktorý znamená pre firmy väčšinou vysoké zisky z výpredajov a v konečnom dôsledku sa pozitívne odrazí aj v sentimente investorov na akciových trhoch. Za ním nasledujú vianočné nákupy, ktoré by mohli priniesť ďalšiu vlnu pozitívneho sentimentu. Je teda možné, že toto obdobie potiahne akciové trhy smerom hore a na odrazenie zlata od súčasných miním si budeme musieť ešte nejaký čas počkať...

Komentár hlavnej analytičky spoločnosti Wonderinterest Trading Olívie Lacenovej

01 - Modified: 2024-04-09 07:20:46 - Feat.: - Title: Metaverse index reflektuje dlhodobé faktory nadpriemerného rastu akciového trhu 02 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie 03 - Modified: 2024-02-14 14:24:06 - Feat.: - Title: Akcie z Metaverse indexu majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie kryptoburzy Coinbase 04 - Modified: 2023-12-30 11:12:35 - Feat.: - Title: Úsvit lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku 05 - Modified: 2023-12-21 14:09:16 - Feat.: - Title: Rozvoj elektromobility má aj svoje temné stránky. Dôležité je pracovať na ich minimalizácii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:41