StoryEditor

Čínska Alibaba napreduje v umelej inteligencii

13.04.2023, 19:00

Alibaba Cloud, dcérska firma čínskeho technologického gigantu Alibaba, oznámila, že bude zavádzať svoj vlastný produkt v štýle ChatGPT.

Alibaba ako technologická spoločnosť investuje značné prostriedky do umelej inteligencie s cieľom zlepšiť svoje služby. Trend zavádzania AI je momentálne pre mnohé technologické firmy naozaj zásadný. A čínska Alibaba v tejto oblasti nechce zaostávať.

Konkurenčný produkt od Alibaby

Technologický gigant najnovšie oznámil, že sa posunie do top priečok firiem v zavádzaní AI. Alibaba Cloud, dcérska firma čínskeho technologického gigantu Alibaba, oznámila, že bude zavádzať svoj vlastný produkt v štýle ChatGPT s názvom Tongyi Qianwen.

image

Čínska technologická firma Alibaba zavádza chatbota podobného ChatGPT, pomôže s kancelárskou prácou

Konkurent Tongyi Qianwen bude na začiatku nasadený v rámci DingTalk, komunikačného softvéru pre podnikovú komunikáciu spoločnosti Alibaba, a tiež v Tmall Genie, čo je výrobca inteligentných domácich spotrebičov. Spoločnosť oznámila smelé plány na summite Alibaba Cloud Summit 2023, kde sa pochválila, že zavedie chatbota podporovaného umelou inteligenciou do všetkých produktov Alibaba od podnikovej komunikácie až po elektronický obchod.

image

Výkonnosť akcií spoločnosti Alibaba Group Holdings Ltd. ADR za posledných 5 rokov. GRAF: Investing

Plány spoločnosti v oblasti umelej inteligencie

Spoločnosť má v tejto oblasti viacero plánov. Jedným z hlavných cieľov je zlepšiť zákaznícku skúsenosť. Alibaba plánuje využívať AI na poskytovanie personalizovaných odporúčaní a zlepšenie celkového zážitku z nakupovania na svojej platforme. Spoločnosť ako prvý krok už zaviedla chatboty podporované AI, ktoré pomáhajú zákazníkom s ich požiadavkami.

Medzi ďalšie strategické ciele patrí zlepšenie logistiky a riadenia dodávateľského reťazca s pomocou AI. Alibaba využíva umelú inteligenciu na optimalizáciu svojich logistických operácií a dodávateľského reťazca vrátane dodacích trás, riadenia zásob a automatizácie skladov. Napredovať plánuje aj vo vyvíjaní technológie autonómneho riadenia.

image

Alibaba upútala pozornosť investorov zmenami v štruktúre firmy

Alibaba investuje do technológie autonómneho riadenia prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Alibaba DAMO Academy. Cieľom spoločnosti je vyvinúť autonómne autá a doručovacie vozidlá, ktoré môžu bezpečne a efektívne fungovať na cestách.

Cloud s podporou umelej inteligencie ako top priorita

Najväčšou prioritou je aktuálne vybudovanie cloudovej platformy poháňanej umelou inteligenciou. Alibaba Cloud, divízia cloud computingu spoločnosti, vyvíja cloudovú platformu poháňanú umelou inteligenciou, ktorá môže poskytovať rôzne služby umelej inteligencie, ako je strojové učenie, spracovanie prirodzeného jazyka a počítačové videnie (zariadenia na získavanie informácií zo zachyteného obrazu.

Ďalším z plánov je podporovať výskum v oblasti AI. Alibaba podporuje výskum umelej inteligencie prostredníctvom akadémie Alibaba DAMO, ktorá zriadila výskumné laboratóriá v Číne, Spojených štátoch, Izraeli a Singapure. Cieľom spoločnosti je prostredníctvom týchto výskumných aktivít napredovať v technológii AI a jej aplikáciách.

image

Vo svete a hlavne v Číne pre oslabenie technologického sektora ubudlo miliardárov

Celkovo sa plány spoločnosti Alibaba v oblasti AI zameriavajú na zlepšenie zákazníckej skúsenosti, optimalizáciu logistiky a riadenia dodávateľského reťazca, vývoj technológie autonómneho riadenia, vybudovanie cloudovej platformy poháňanej AI a podporu výskumu AI.

Umelá inteligencia je fenomén, ktorý môže bezpochyby zmeniť kapacity a schopnosti technologických firiem pri ich službách. Ak chce Alibaba zostať na špičke, nemá inú možnosť ako umelú inteligenciu vo veľkom nasadiť vo svojich produktoch. Zdá sa, že presne týmto smerom čínsky gigant postupuje. Uvidíme, akým spôsobom sa to prejaví na hodnote spoločnosti.

Komentár hlavného analytika Ozios Adama Austeru.

01 - Modified: 2023-04-11 09:22:15 - Feat.: 1 - Title: Čínska technologická firma Alibaba zavádza chatbota podobného ChatGPT, pomôže s kancelárskou prácou 02 - Modified: 2023-03-28 11:43:18 - Feat.: 1 - Title: Spoločnosť Alibaba sa plánuje rozdeliť na šesť samostatných divízií
01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 07:00