StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

27.03.2003, 23:00

The Times
Nikto nedokáže predpovedať, ako sa budú udalosti v Iraku rozvíjať, následky konfliktu sú však jasné rovnako ako jeho vojenský výsledok. Spojené štáty vyhrajú, aspoň vo vojenskom zmysle, a zvrhnú Saddáma Husajna, veľa globálnych vzťahov sa dramaticky zmení na celé roky. Vzťahy Ameriky k Francúzsku a Nemecku už nikdy nebudú to, čo niekedy bývali. NATO a OSN sú oslabené. Rusko a Turecko zahrali svoju úlohu veľmi zle, zatiaľ čo Ankare možno odpustia, pretože spolupráca s ňou je nenahraditeľná pre stabilitu na Blízkom východe. Studení bojovníci na ruskom ministerstve zahraničných vecí si môžu pogratulovať, že sa im podarilo podmínovať NATO. Ďalším porazeným bude Izrael -- aspoň militantný expanzionista Ariel Šaron. Po vojne bude Bushovou prioritou stabilizovať Stredný východ. Jediným víťazom bude Irak. Aj keď je vojna krvavejšia ako v roku 1991, budú sa už čoskoro cítiť slobodnejšie a lepšie ako kedykoľvek za posledných 50 rokov. Ďalšími víťazmi budú aj Irán a Severná Kórea. Po neočakávane zložitej vojne v Iraku a ešte zložitejšej okupácii Amerika zrejme nebude schopná vojensky ani finančne zaútočiť na svojich ostatných nepriateľov. (Čo povie história o prehrách a výhrach, Anatole Kaletsky, 27. 3.)

Die Welt
V televízii teraz často počúvame, že nepriateľ ešte nikdy nevidel takú armádu. Hovorí sa o "inteligentných zbraniach", ktoré s "nesmiernou presnosťou" trafia len to, čo majú. Potom však vidíme zábery jednoduchých irackých vojakov, proti ktorým sú tieto inteligentné zbrane zrejme bezmocné. Sú príliš inteligentné? Sú nepriatelia pod ich úroveň, a tak si hľadajú z protestu iné ciele? Sú vôbec vhodné do vojny? Neuráža sa tým ich inteligencia? V budúcnosti by mali o ďalšom postupe v BR OSN rozhodovať zbrane. Vojna sa skomplikovala. Obrnené vozidlá s maturitou, rakety s diplomom, bomby so štipendiom, to si žiada nielen priemerne vzdelaného diváka. Možno by mali vojnu v Perzskom zálive prenášať len na stanici Arte. (Sú zbrane príliš inteligentné?, 27. 3.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 12:20