libra euroReuters
StoryEditor

Libra sa znova dostáva pod predajný tlak. Britské akcie však rastú (komentár dňa)

23.06.2017, 00:00
Minulotýždňové prekvapujúce hlasovanie v Bank of England, kde sa až traja členova z ôsmich rozhodli pre zvyšovanie sadzieb, poslalo kurz libry dočasne smerom nahor.

Traja z ôsmich guvernérov však netvorili väčšinu, preto sadzby zostali nezmenené na historickom minime 0,25 percenta. Utorkový prejav šéfa Bank of England Marka Carneyho však, naopak, poslal libru smerom nadol.

Vo svojom prejave síce potvrdil, že niektorí členovia Komisie pre menovú politiku (MPC) síce hlasovali za zvyšovanie sadzieb, no aj keby toto zvyšovanie nastalo, bolo by len veľmi pomalé a postupné. Zároveň však poznamenal, že čas na zvyšovanie sadzieb ešte nenastal a aktuálne sa centrálna banka obáva hlavne toho, aký dopad budú mať rokovania a aj samotný brexit na ekonomiku v Británii.

Tým viac-menej vyvrátil jastrabie očakávania a pravdepodobne „namotal“ ostatných piatich členov, aby dlhšiu dobu hlasovali za ponechanie sadzieb na 0,25 percenta. Libra šterling po týchto slovách mierne oslabila z 1,275 na 1,265 voči doláru.

Carney ešte povedal, že tempo rastu miezd je slabé. To podľa dát síce sedí, avšak jeho výrok na adresu inflácie („inflácia zostáva stlmená“) nie je podporený reálnymi dátami. Inflácia meraná na indexe spotrebiteľských cien CPI v krajine je až na 2,9 percenta medziročne, čo je výrazne viac ako necelé 2 percentá v eurozóne.

Británia navyše rastie tempom iba okolo 2 percentá ročne. Prudké oslabenie libry v minulom roku vyvolalo veľkú infláciu, avšak ekonomický rast na to nestihol nadviazať – preto sa krajina ocitla v nie príliš priaznivej situácii.

Predajný tlak mierne utíchol po stredajšom prejave hlavného ekonóma Bank of England Andyho Haldana. Jeho reč bola v úplnom kontraste s Markom Carneym a Haldane chce zvyšovať sadzby už v lete a mal by hlasovať za tento krok. Libra po jeho prejave vyskočila o približne 100 pipsov. Zatiaľ sa ale jednalo iba o krátkodobú korekciu.

Ak by však Mayová začala postupne ustupovať vo svojej rétorike tvrdého brexitu, mohli by sme vidieť obnovenie dôvery v britskú ekonomiku a návrat nákupného záujmu o britskú libru. Rokovania o brexite začali už v pondelok a budú pokračovať v najbližších týždňoch.

Zatiaľ je však situácia na trhu pozitívna a anglické akcie spolu s americkými a európskymi rastú. Sentiment je rastový a všetky prepady sú využité len na nákup akcií. Odloženie zvyšovania úrokových sadzieb a vyššia inflácia sú pre anglické akcie pozitívne fundamenty. Ak Mayová zvoľní rétoriku, mohli by práve anglické akcie zaznamenať slušný nárast.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:46