StoryEditor

Ekonomika, tajné služby, politika

19.01.2003, 23:00

Na odpočúvanie telefónu lídra koaličnej strany a podpredsedu parlamentu Pavla Ruska sú zatiaľ len logické indície. Ak by sa ukázali dôkazy, bol by to veľký škandál. V tom lepšom prípade, lebo rozpad koalície v predreferendovom období by bol nešťastný. Konštituovanie novej vládnej väčšiny alebo menšinovej vlády by bolo v porovnaní so súčasným stavom väčším zlom. Zneistilo by sa reformné smerovanie vládnej politiky, aj keď treba povedať, že tak ako reformy nadobúdajú konkrétnejšie podoby, odhaľujú sa ich slabé miesta. Vyzerá to tak, akoby reformy spočívali len v škrtoch a zhoršení ekonomického a sociálneho postavenia ľudí. Aj keď to tak v skutočnosti nie je, v očiach občanov sa to tak javí. Zmena vlády by zákonite znamenala aj kompromisy pri reformách. A kde je hranica úprav, pri ktorej reforma prestáva byť reformou a stáva sa len kozmetickou úpravou?
Keď P. Rusko povedal, že jeho strana neprišla kšeftovať, zjavne sa nevyjadroval o svojej strane, ale o tých ďalších koaličných. Z výroku jasne vyplýva, že vie viac, ako verejne povedal. Sotva od neho budú partneri vo vláde chcieť, aby podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Na úplatky, eufemisticky nazývané provízie, sa žiadne potvrdenky nedávajú. Na to, že sa veci dejú, nie sú žiadne dôkazy, len do seba logicky zapadujúce konštrukcie. Dnes je v hre energetika, na obzore sú veľké obchody s dôchodkovými fondmi -- licenciami na ne, správou, ovplyvňovať sa bude legislatíva. Že by sa na to všetko nechystali pochybní ľudia s ešte pochybnejšími praktikami, neverí nikto.
Boj proti korupcii a úplatkom je aj náplňou tajných služieb rôznych zložiek. Kde je pre ne zakázané územie, vymedzené politikou -- koaličnou i opozičnou, a kde sa začína ochrana ekonomických a bezpečnostných záujmov krajiny? Dospeli sme zrejme do stavu, že tak ako sa organizovaný zločin dostáva do legálneho podnikania, prekrývajú sa aj tieto polia. Kam možno vkročiť a kam už nie?
Premiér musí čeliť nebezpečenstvu na viacerých frontoch. Dostavujú sa dôsledky zvyšovania cien a ďalších opatrení a len slabosti odborov možno vďačiť za to, že nehrozia väčšie otrasy. Ale je tu referendum o EÚ. Ďalším úsekom je nespokojnosť priemyslu, najmä veľkého, so zvýšením regulovaných cien plynu a elektriny, ktorý exportérov naraz zbavuje významnej komparatívnej výhody Slovenska, ba dokonca vytvára komparatívnu nevýhodu. A tretím, najaktuálnejším konfrontačným priestorom je koalícia. Dzurinda bude musieť uhladiť "šklbanicu" o pozície, ktoré v akciových spoločnostiach a štátnych podnikoch zaujímajú nominanti štátu. Do toho prichádza Rusko s vážnymi obvineniami a zrejmými ambíciami dostať miesta v SIS, prípadne ďalších bezpečnostných a spravodajských zložkách. Netreba pripomínať, že synergia citlivých informácií a veľkého vplyvu na médiá dáva ťažkokalibrový prostriedok nielen voči politickým odporcom, ale aj koaličným partnerom.
Premiérovi teraz skutočne nemožno závidieť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 12:19