StoryEditor

Súdno-policajný Tipos Bingo

02.07.2003, 00:00

V posledných dňoch sa priam vrece roztrhlo so senzačnými prípadmi, ktoré majú spoločné jedno -- kriminálne podhubie. Jedna správa prišla takpovediac ex post: ide o pokus likvidovať ministra spravodlivosti Daniela Lipšica. Táto správa dokazuje silu podsvetia, veď objednávateľom "akcie" bol podľa spravodajských informácií jeho údajný bývalý (a ako sa zdá, aj terajší) silný muž Mikuláš Černák. Druhá správa potvrdila to, čo sa taktiež dobre vedelo -- že colnice bývajú neraz priam oázami hriechu. Zásah na colnici vo Vlčom hrdle však odhalil, že nehrešia len radoví colníci, prípadne vedúci colníc, ale aj vysokí manažéri úradov. Colníci by sa predsa nemohli cítiť natoľko bezstarostní, keby vedeli, že príde kontrola a odhalí plné kanistre pohonných látok priamo v chodbách colnice. O tom, čo by nastalo, keby náhodou niektorý vybuchol, škoda písať, aj súčasný "výbuch" je dostatočne silný a nepochybne ešte dlho budú v ovzduší poletovať trosky v podobe správ o ďalších zadržaných.
Ako sa zdá, súčasná exekutíva sa naozaj rozhodla začať upratovať a pokiaľ možno čo najráznejšie zakročiť proti organizovanému zločinu na všetkých úrovniach. Vypracovala si na to účinný "softvér", teda legislatívu, a zrejme disponuje aj výkonným "hardvérom" -- tímom vyšetrovateľov, policajtov a ďalších zložiek, vrátane spravodajských služieb. Treba len dúfať, že takáto šťastná konštelácia vydrží dostatočne dlho -- ulice miest a peňaženky občanov budú bezpečnejšie.
Tretia správa, ktorá šokovala v ostatných dňoch, však ukazuje, že to nebude veľmi ľahké. Polícia a vyšetrovatelia narážajú na protihráča v podobe sudcov. Veľkopodnikateľ Jozef Majský bol priebehu niekoľkých dní prepustený z vyšetrovacej väzby, opäť zadržaný a opäť prepustený. Ak už jeho prvé prepustenie označil minister spravodlivosti Daniel Lipšic za absurdné a minister vnútra Vladimír Palko za hanebné, tak toto druhé sa nedá označiť inak ako škandál. Majský patril k spoločenskej smotánke, netajil sa svojimi blízkymi vzťahmi k minulej aj súčasnej politickej garnitúre, ktoré vydával za záruku svojej nedotknuteľnosti. A zdalo sa, že má pravdu -- až dovtedy, kým nebol pred viac ako ôsmimi mesiacmi zadržaný na hraniciach. Za podozrenie zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala vytunelovať spoločnosti Horizont Slovakia a BMG Invest, a tým s definitívnou platnosťou zmariť nádeje poškodených klientov týchto spoločností na aké-také odškodnenie. Spolu s ním prepustili aj jeho spoločníka Patrika Pachingera, tretí "kolega" Dávid Brtva je momentálne vo vydávacej väzbe v ČR. Pretože v kauze lietajú veľké peniaze (konkrétne 16 miliárd korún, o ktoré prišlo asi 200-tisíc klientov týchto spoločností), už od samého začiatku sa dala predpokladať enormná snaha o ovplyvňovanie a zastrašovanie svedkov. Podľa vyšetrovateľov sa tak aj stalo, hoci sprostredkovane. Jeho spoluobvinený Marián Šebeščák tvrdí, že za ním prišiel do cely istý muž, ktorý mu ukázal fotografiu Majského a povedal mu, že ak bude proti nemu vypovedať, hrozí mu najvyšší trest za podiel na krachu a tunelovaní nebankových subjektov. Podľa niektorých informácií boli títo muži dvaja -- jeden je právnym zástupcom Šebeščáka, druhý do začiatku júna bol právnym zástupcom Majského. Šebeščák asi pochopil, o čom ich upozornenie v skutočnosti bolo a obrátil sa na políciu. Výsledkom bol vstup obrneného voza Aligátor do dverí Majského ranča, pár dní v cele a finále -- prepustenie na pokyn sudcu.
Zdá sa, že vznikne nový národný šport. Budeme tipovať, koho zasa polícia zadrží a sudcovia pustia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 10:16