StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

16.03.2003, 23:00

Daily Telegraph
V čase, keď sa premiér Tony Blair stretáva s Georgeom W. Bushom a Josém Maríom Aznarom na Azorách, určite všetci traja premýšľajú o tom, ako sa to mohlo dostať až takto ďaleko. Koalícia odhodlaných sa zišla iba niekoľko dní pred vojnou v Iraku. Medzitým sa však ďalej vlečie nedôstojná a stále viac nezmyselná šaráda v New Yorku, kde pokračuje boj o "druhú rezolúciu BR OSN". Kontrast medzi odvahou mužov a žien, ktorí sú pripravení riskovať v zálive svoje životy a táraní profesionálnych diplomatov v OSN nemôže byť výraznejší. Tony Blair si zaslúži chválu za obhajovanie britských národných záujmov aj preto, lebo čelí obrovským straníckym rizikám. (Nastal čas konať, editorial, 16. 3.)

Die Tageszeitung
Čoskoro príde -- deň D, pomaly začínajú zo všetkých strán prichádzať predvojnové správy. Človek teraz musí dávať pekelný pozor, v každej chvíli to môže vypuknúť. V piatok som sa obrátil a videl som ľudí, ako s údivom pozerajú na televíznu obrazovku. Votrel som sa medzi nich a opatrne sa jedného zo skupiny spýtal: "Prepáčte, už sa začala vojna?" odpoveď rozhorčene znela: "Pssst!" Na obrazovke však vôbec nebolo vidieť bombardovanie Bagdadu, iba spolkový kancelár opäť ubezpečoval, že vojne v Iraku sa ešte dá zabrániť. (Konečne vojnový príbeh, Stefan Kuzmany, 15. 3.)

Washington Post
Lekári a politici majú nevyhnutnú povinnosť udržať ľudí v zdraví a nažive. Aby boli efektívni, preventívna starostlivosť je vždy uprednostňovanou pri odvrátiteľných chorobách. Pochopenie príčin choroby a smrti umožňuje prevenciu. Lekári a politici sa musia zísť a zhodnotiť kritické informácie, aby mohli naplniť našu povinnosť ochrániť ľudstvo práve prevenciou choroby a smrti. Teraz si pripomíname 15. výročie strašného chemického útoku Saddáma Husajna proti vlastnému ľudu v irackej Halabdži. Odhaduje sa, že až 5 000 Iračanov zahynulo v strašnom trápení a najmenej 10 000 bolo zranených. Ešte dnes novorodenci v Halabdži trpia mnohými defektmi, rakovinou a slepotou či chorobami dýchacej sústavy. (Keď je vojna najlepšou medicínou, 16. 3., Bill Frist)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 03:28