burza, trhyReuters
StoryEditor

Akcioví býci majú dôvod na radosť (komentár dňa)

14.07.2017, 00:00

Šéfka Americkej centrálnej banky (Fed-u) v stredu vo svojej pravidelnej polročnej správe prinavrátila akciovým býkom dôvod na radosť. Po jej prejave sme boli svedkami silnej rally na akciových trhoch v USA, EÚ, ale aj v Ázii.

Kľúčovou informáciou správy bolo: „Neutrálna úroková sadzba je podľa historických štandardov aktuálne veľmi nízko, a preto by Fed už nemusel toľkokrát sadzbu zvyšovať, aby sa dostal na neutrálnu úroveň.“

Znamená to, že dlhodobé očakávania sadzieb vo Fed-e by sa mohli v septembri posunúť smerom nadol a Fed ju už pravdepodobne nezvýši toľkokrát, ako sa predtým očakávalo. Centrálna banka vyzerá byť aktuálne viac znepokojená spomaľujúcou infláciou, než vyššími valuáciami akcií.

Trh si to vysvetlil holubičo a akcie dostali silný impulz na rast. Darilo sa aj zlatu a americkým dlhopisom (výnos poklesol), no americký dolár klesol hlavne voči vyššie úročeným menám a jenu. EUR/USD pár zatiaľ nedokázal preraziť kľúčové pásmo predajných objednávok pri 1,1450.

Tento týždeň uvidíme ešte dôležité dáta Americkej inflácie CPI a na ročnej báze trh očakáva ďalšie spomalenie inflácie. To by mohlo tlačiť na Fed, aby odložil zvyšovanie sadzieb resp. predaj dlhopisov zo svojej súvahy. Takýto postup už očakávajú aj niektorí analytici, nakoľko aj ekonomické dáta z Ameriky výrazne spomalili.

Je tak pravdepodobné, že Fed na svojom septembrovom zasadnutí zníži ekonomické projekcie a dlhodobé projekcie úrokových sadzieb a možno budeme počuť aj holubičí slovník.

Ak by sa tak stalo, americký dolár by sa mohol dostať ešte pod výraznejší tlak, no akcie by sa určite potešili a pravdepodobne by nastal rast na nové maximá. Podľa dát z futures trhov, investori už neočakávajú žiadne ďalšie zvyšovanie sadzieb v tomto roku, no Fed má v pláne ešte raz zvyšovať. Uvidíme, kto bude mať pravdu. Ak budú dáta aj inflácia ďalej spomaľovať, je len otázkou času, kedy Fed zmení rétoriku a prestane zvyšovať sadzby.

Na druhej strane, trhom sa šíria šumy, že Mario Draghi by mal na pravidelnej augustovej konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole oznámiť plány na zníženie kvantitatívneho uvoľňovania (tzv. taper). To by mala ECB spustiť v septembri, aj napriek inflácii pod 2 %. Neochota Fed-u ďalej zvyšovať a na druhej strane ochota ECB utesňovať monetárnu politiku by mohla poslať EUR/USD až k 1,20 do konca roku 2017.
 

 

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:21