StoryEditor

Vieme zrátať pohyb hviezd, ale nie bláznovstvo ľudí

27.09.2012, 00:10
Zložitosť modelov na trhoch škodí - maskuje pár pochybných, ale kľúčových predpokladov.

Medzi renomovaných ekonómov nie je núdza o tých, ktorí skúsili svoje šťastie na finančných trhoch. Príkladom môže byť JM Keynes, ktorý okúsil slasti aj starosti spojené s investovaním, prešiel si veľkými stratami aj ziskami. Podobné to je aj s ďalšími - znalosť ekonomickej teórie aj praxe teda evidentne nie je dokonalým receptom na investovanie. A ani iní superracionálni vedci nie sú ušetrení.

Graf ukazuje vývoj ceny akcií South Sea Company, teda spoločnosti Južných morí. Ide o pomerne známy prípad jednej z prvých bublín. Tá prebiehala so všetkými možnými ingredienciami - vznik spoločnosti a jej prepojenie s politickou reprezentáciou, udelenie monopolu, nekompetentný manažment skrytý za šikovný marketing a prezentáciu, prudký rast ceny akcií, ktorý na seba lákal pozornosť a záujem ďalších kupujúcich, nákupy financované dlhom...

V grafe je však vyznačené ešte niečo. Bolo to investičné správanie Isaaca Newtona (1643 - 1727), popísané Marcom Faberom. Nám všetkým, ktorým na odhad vývoja trhu často nestačí ani intenzívna snaha, môže byť útechou, že ani on na tom nebol o moc lepšie. Na začiatku bubliny investoval menšiu sumu, pri prvom cenovom zaváhaní predal s nemalým ziskom. Potom sa však pozeral na to, ako jeho okolie bohatne pri ďalšom raste ceny SSC a nakoniec aj on sám opäť vstúpil na trh a to s oveľa väčšou sumou než predtým. Rast cien pokračoval ešte nejakú dobu, potom sa však roztočila klasická bublina-praskajúca špirála. Fyzik sa možno ešte snažil vysedieť straty a tak predal až blízko dna.

Uvedené by rozhodne nemalo byť nejakým škodoradostným poukazovaním typu "oni tiež". Ide o demonštráciu toho, že tí, ktorí sú "schopní počítať pohyb hviezd, nemôžu spočítať bláznovstvo ľudí". Teoreticky proti nemu existujú dva typy obrany: fundamentálny a technický. Fundamentálna obrana spočíva v realistickom odhade hodnoty daného aktíva, pes je však, samozrejme, zakopaný v tom "realistickom".

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Zlé investčné rady a budúcnosť akcií

Prídu drobní investori na párty opäť neskoro?

Chanos: Neverte číslam z Pekingu

Celý dav hrnúci sa počas bubliny k nákupom by asi trval na tom, že používa realistické odhady. Nič na tom nemení to, ak používame zložité modely DCF, či dokonca valuáciou opcií. Všetko funguje na princípe "nezmysel dovnútra, nezmysel von". Zložitosť modelov dokonca niekedy priamo škodí - maskuje pár pochybných, ale kľúčových predpokladov. Technická bublinová obrana môže mať aj veľmi jednoduchú formu, vyžaduje však hlavne disciplínu.

Cambria Investments napríklad ukazuje, ako by sa vyvíjala hodnota investície do SSC, keby investor používal desaťmesačný kĺzavý cenový priemer (ak je cena nad ním, tak kupujeme, ak pod ním, predávame). Červenou je vyznačená hodnota portfólia s používaním takého časovača predajov.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s jeho investíciami. Jeho stĺpčeky nie sú poskytované ako investičné odporúčanie.

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:52