StoryEditor

Je tu šanca na zarobenie. V podobe Číny a Indie

27.08.2013, 00:04
Investori prestávajú rozvíjajúcim sa trhom dôverovať. Môže to byť chyba.

Kyvadlo investičných trendov funguje aj v prípade rozvíjajúcich sa trhov (EM). Ešte pred niekoľkými rokmi boli módnym hitom, teraz sa postoj k nim dostáva do druhého extrému. Hlavným ťahúňom sentimentu k EM ako celku bude naďalej hlavne (a nespravodlivo) Čína, možno aj India. Ak sa kloníme k téze, že obe naráža na povestnú hranicu stredných príjmov, nebudú ich "problémy" EM vyriešené iba cyklickými mechanizmami. Inak povedané, rýchly prechod kyvadla do fázy "+" je skôr optimistickým scenárom. Je ale férové ​​poukázať na to, že nie všetci sú smerom k EM pesimistami.



Tuším, že niekedy na začiatku prázdnin prišlo Pimco so svojou predikciou návratnosti hlavných skupín investičných aktív v nasledujúcich rokoch. EM boli na čele rebríčka. Úvahy Pimco sú poslednou dobou na môj vkus príliš často príliš eklektické, zameriam sa tu dnes na niečo jednoduchšie a vnútorne konzistentné. Nie tak "stará" ako úvaha od Pimco (nič nie je staršieho než včerajšie investičné odporúčanie) je úvaha od JPMorgan, ktorú si môžeme zhrnúť nasledujúcimi grafmi. Prvý z nich ukazuje dlhodobejší vývoj pomeru účtovnej hodnoty akcií EM a ich trhovej ceny (PBV). Vidíme, že úroveň 1,5 funguje často ako trampolína, ktorá valuácie skôr či neskôr odrazí smerom nahor. V túto dobu je potom táto trampolína opäť v režime, kedy by mala trhy odrážať nahor.


551
Druhý graf potom ukazuje, ako silno ona trampolína pri rôznych PBV odráža. Na osi x sú jednotlivé úrovne PBV, na osi y návratnosť realizovaná rok potom, čo boli dané úrovne PBV dosiahnutá (maximálny, minimálny a medián). U PBV pod 1,5 je vidieť, že maximálna realizovaná návratnosť sa pohybuje na neuveriteľných 80%, medián je cca na 55% a minimum na stále dosť zaujímavých 35%. Celkovo potom graf hovorí v princípe podobný príbeh, ako príbehy valuácií pri vyspelých trhoch: Ak je valuácia vysoko, nasledujúce roky je návratnosť akcií nízka a ak je valuácia nízko, návratnosť je vysoko.
 

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Fed obmedzí nákupy už v septembri

Postaví ekonóm z Chicaga Indiu na nohy?

Podrobnejšie o európskom oživení

Pripomeniem, že z pohľadu CAPE sú teraz americké akcie v opačnej pozícii ako EM. Zatiaľ čo tie druhé by mali byť nízkou valuáciou vystrelené hore, tie prvé vysokou valuáciou tlačené nadol. CAPE môžeme považovať za rozporuplné, ale ako som písal nedávno, ani "normálne" PE amerického trhu už teraz podľa mňa nie je na nijak atraktívnych úrovniach. Minimálne do doby, kedy sa neusadí neistota a volatilita vyvolaná šokom z toho, že QE a sadzby sú funkciou rastu, či presnejšie povedané inflácie a nezamestnanosti.

Čitateľ správne tušia, že všetka vyššie uvedená diskusia okolo valuácie EM je opäť o tom, či je to tentoraz inak. Ak nie, potom by asi mal fungovať mechanizmus popísaný grafmi. Ono povestné "tentoraz inak" je nebezpečné asi hlavne pri pozitívnych scenároch - najmä pri nich by sme mali byť opatrní na reči o nových svetoch. Pri tých negatívnych táto opatrnosť zase tak nebezpečná byť nemusí. Kontrovať ale môžeme zase tým, že odvážnemu šťastie praje a tak sa môžeme točiť stále dokola. Takže už len pripomeniem, že asi rok a pol späť som tu poukazoval na to, že PE čínskych akcií sa dostáva na hodnoty, od ktorých sa čínsky trh v minulosti vždy odrážal nahor. Vtedy som bol relatívne optimistický, ale ukázalo sa, že neoprávnene. Vtedy to totiž bolo inak.

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-02 09:42:00 - Feat.: 0 - Title: Ivanov varuje pred odvetnými krokmi, ak niekto rozmiestni zbrane vo vesmíre
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:13